Χρηστικά

«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις στα διόδια – Σε τρεις δόσεις έως το 2026


Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τιμές στα διόδια θα αυξηθούν κατά 7,6% - Τι θα ισχύει τα επόμενα χρόνια

Ακόμη πιο ακριβή και επιβαρυντική για την τσέπη των πολιτών θα γίνει η μετακίνηση με τα οχήματα τους στο εθνικό δίκτυο, καθώς έρχονται νέες αυξήσεις στα διόδια. Αυτές θα πραγματοποιηθούν σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από το 2024 όπου θα είναι ύψους 7,6%. Το 2025 η αύξηση θα είναι 2% και στο ίδιο ποσοστό θα ανέλθει το 2026.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για το «κλείδωμα» των αυξήσεων στα διόδια που θα γίνει σε τρεις δόσεις έκανε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.  Εδώ και αρκετούς μήνες βρισκόταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Οδός, Κεντρική Οδός, Μορέας, Γέφυρα Ρίο -Αντίρριο) για τις αυξήσεις.

Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα ετήσιας αναπροσαρμογής των τιμών διοδίων με βάση τον πληθωρισμό, ωστόσο για το 2023 είχαν υπαναχωρήσει και έβαλαν στο «πάγο» αυτή την απαίτηση. Επανήλθαν όμως το καλοκαίρι και ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Μεταφορών αναφορικά το ύψος των αυξήσεων και τον χρόνο εφαρμογής τους.

Τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν στη λύση των αυξήσεων σε τρεις ετήσιες δόσεις με τα προαναφερθέντα ποσοστά.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «η ιστορία ξεκινά από το 2022, όταν εκλήθη η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εφαρμόσει μια παλαιότερη συμφωνία. Τότε ήταν 12% η συμφωνηθείσα αύξηση από 1/1/23. Μετά από διαπραγματεύσεις αυτό πάγωσε, ήταν επιτυχία που δεν επιβαρύνθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Επανήλθε προφανώς το θέμα, καθώς ήταν μια μετάθεση της υποχρέωσης αυτής. Επειδή υπάρχει ο πληθωρισμός για το 2024 που μετρήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,6%, συνολικά θα έχουμε 7,6% αύξηση για το 2024, 2% για το 2025 και 2% το 2026. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ήδη αναληφθείσα συμβατική υποχρέωση, που το υπουργείο διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα