Αγορές

"Κλειδώνουν" κέρδη στο χρηματιστήριο - Στο κόκκινο οι δείκτες


 Τα γρήγορα κέρδη του μετεκλογικού μινι ράλι γίνονται τώρα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που πιέζουν χαμηλότερα τις τιμές και οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε καθοδική τροχιά. Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται με επιβραδυνόμενο ρυθμό, δεν είναι όμως αρκετές για να απορροφηθεί η προσφορά από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές  εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει μπει ακόμη σε φάση διόρθωσης, αλλά θα αναζητήσει ισορροπίες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πριν ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση που θα οδηγήσει τον ΓΔ σε νέα υψηλά 9ετίας.

Σήμερα-αύριο θα φανεί αν η ανάσχεση της ανοδική τάσης και η μικρή υποχώρηση των τιμών θα εκληφθούν από διαχειριστές χαρτοφυλακίων ως ευκαιρία τοποθετήσεων, ή θα προκαλέσουν αύξηση της προσφοράς και περαιτέρω πιέσεις.

Μία πρώτη ένδειξη των "διαθέσεων" είναι η αύξηση των ανοιχτών θέσεων που σημειώθηκε χθες στα Παράγωγα,ενώ τη Δευτέρα προηγήθηκαν εσπευσμένες κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, που έδωσαν ώθηση στην αγορά..

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που καλύπτουν σήμερα τα 2/3 του συνολικού τζίρου.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στην αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ενισχύονται και οι αποδόσεις τους κινούνται πτωτικά. Στο 3,87% διαμορφώνεται η απόδοση του 10ετούς.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε σε λίμα επιφυλακτικότητας, με εναλλαγές προσήμων. Στη συνέχεια επικράτησαν οι πωλητές και οι δείκτες βυθίστηκαν γρήγορα. Οι απώλειες  σταδιακά περιορίστηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε από -0,20% μέχρι -1,21%, υποχωρώντας ώς τις 1.190,73 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 1.196,2 με απώλειες 0,75%. Περίπου 1,05% χάνει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.930,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -3,13% και τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 1,90%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +1,1% και Τρ. Ελλάδος +1%. Στον αντίποδα Εθνική -3%,  Eurobank 2,3%, Πειραιώς -1,8%, Alpha -1,7%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει η Quest  με άλμα +7%. Ακολουθούν Aegean +3,9%, Ελλάκτωρ +2,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1,2%, ΔΕΗ +0,9%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΕλβάλΧαλκόρ -5%, Μυτιληναίος και Motor Oil  -2%, Τιτάν -1,5%, Βιοχάλκο -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα