Αγορές

Κλειδώνουν κέρδη στο ΧΑ


Μια προδιαγεγραμμένη και από πολλές μέρες αναμενόμενη διορθωτική κίνηση φαίνεται ότι ξεκίνησε σήμερα στο χρηματιστήριο. Μετά από τρεις εβδομάδες αδιάλειπτης ανόδου και 9 συναπτές συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο, το παρατεταμένο year-end rally φαίνεται ότι ολοκληρώνεται, καθώς έρχεται η ώρα της κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών. Αλλωστε τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν ολοκληρώσει πέον το καθιερωμένο window dressing, εξωραϊζοντας τις αποτιμήσεις τους με  την άνοδο των τιμών και με ανταλλαγές πακέτων.

  Ομως το στοίχημα παραμένει ανοιχτό για τη συνέχεια, καθώς η αγορά διατηρεί τη δυναμική της και οι ευοϊωνες προοπτικές για την επόμενη χρονιά αποτελούν ισχυρό κίνητρο για νέες τοποθετήσεις.

Η διόρθωση αναμενόταν τις τελευταίες μέρες και θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη, καθώς οι δείκτες έχουν «τρέξει χωρίς ανάσα» τις τελευταίες εβδομάδες και πολλλά blue chips βρέθηκαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.  Ανεξάρτητα λοιπόν από τη χρονική διάρκεια και το εύρος της, δενπρόκειται να αλλάξει τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του ΧΑ - το αντίθετο μάλιστα: Θα λειτουργήσει αναζωογονητικά και θα δώσει τη δυνατότητα να εισρεύσει φρέσκο χρήμα και να γίνουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Τα μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο, την οικονομία και τις επιχειρήσεις συνηγορούν άλλωστε στην εκτίμηση ότι η νέα χρονιά θα αποδειχθεί η καλύτερη της 10ετίας για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Θετικές προοπτικές

Το σημαντικότερο είναι ότι η Ελλάδα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και  βρίσκεται πάλι στα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών.  Ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν ήδη μετοχές που αντιστοιχούν στα 2/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και σταδιακά ενισχύουν τις θέσεις τους, διευρύνοντας μάλιστα τις λίστες των επενδυτικών επιλογών τους. Η άνοδος μπορεί λοιπόν να συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη τις εισροές  κεφαλαίων.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές,  υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που ενισχύουν τις προοπτικές  των ελληνικών μετοχών και παράλληλα περιορίζουν το country risk, που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ανασταλτικό παράγοντα για την έλευση ξένων επενδύσεων.

Θετικούς καταλύτες αποτελούν το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, η αναμενόμενη έξοδος από τα Μνημόνια, η ελάφρυνση χρέους, οι αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ κλπ) και η εκκίνηση των κατασκευαστικών έργων.

Μετοχές και δείκτες

 Σήμερα οι δείκτες πήραν πτωτική κατεύθυνση από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς να αλλάξουν ούτε στιγμή το αρνητικό πρόσημο. Τερμάτισαν μάλιστα κοντά στα χαμηλά ημέρας. Το στοιχείο αυτό συνηγορεί στην εκτίμηση ότι οι πιέσεις δεν έχουν εκτονωθεί και ότι η πτώση θα συνεχισθεί στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 799,05 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,26%.

Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,19%, στις 2.074,89 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης "βούτηξε" στο -4,02%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό χαμηλό -4,45%.

Πρωταγωνίστρια στο τραπεζικό ταμπλό αναδείχθηκε και σήμερα η Attica Bank (+18,5%), που έχει κερδίσει σε τρεις τελευταίες συνεδριάσεις περίπου 80%(!) από το ιστορικό χαμηλό της. Eurobank -5,6%,  Alpha -1,6%,  -4,8%, Πειραιώς -4%, Εθνική -1,9% .

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπάblue chips μόλις 6 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο, με μικρά έως οριακά κέρδη. Grivalia, Coca-Cola και ΟΠΑΠ +0,5%, ΑΔΜΗΕ +0,3%. 

Στο κόκκινο Follie -2,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, ΕΥΔΑΠ -1,6%, ΔΕΗ -1,4%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις