Αγορές

Κλειδώνουν κέρδη στις τράπεζες


 Οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών ανακόπτουν την ανοδική πορεία του ΧΑ, χωρίς να αλλάζουν τη βραχυμεσοχρόνια τάση, που παραμένει ανοδική. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες απέφεραν εντυπωσιακές αποδόσεις  τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης να σημειώσει άνοδο 31,3%(!) τον Απρίλιο.

Η πρόσκαιρη διόρθωση φαίνεται λοιπόν φυσιολογική εξέλιξη, ως αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα δώσει ευκαιρία εισόδου φρέσκου χρήματος, που θα αποτελέσει "καύσιμο" για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Κατά 2,05% υποχωρεί αυτή την ώρα ο τραπεζικός δείκτης. Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται στο υπόλοιπο ταμπλό, ενώ οι δύο βασικοί δείκτες καταγράφουν μικρές απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,15% στις 856,5 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει πάνω από τη ζώνη των 845-850 μονάδων. Η περιοχή αυτή αποτελούσε μέχρι προχθές ισχυρή αντίσταση και τώρα μπορεί να γίνει βραχυχρόνια στήριξη, αν ο ΓΔ δεν την διασπάσει στις εναπομένουσες δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Κατά 0,30% υποχωρεί ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.206,5 μονάδες.

Στο τραπεζικό ταμπλό  με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,7%). Alpha -2,5%, Eurobank -2,2%, Εθνική -1,9%, Πειραιώς -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +4,2%. ΤΕΝΕΡΓΑ +2,7%, Τιάν +2%, Μυτιληναίος +1,8%, Σαράντης, Coca-Cola και Βιοχάλκο +1%.

Στο κόκκινο ΟΛΠ -1,6%, ΔΕΗ -1%, ΟΤΕ και ΟΛΠΕ -0,5%.

Ο ρυθμός συναλλαγών έχει επιβραδυνθεί  την τελευταία ώρα και ο συνολικός τζίρος  έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Σε τρεις ώρες συνεδρίασης έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, συν 4,2 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά περιμένει τώρα τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress test, που θα ανακοινωθούν επίσημα το Σάββατο. Ηδη έχει προεξοφλήσει θετική έκβαση, αλλά οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις  του SSM ασφαλώς θα επηρεάσουν το ΧΑ.

Ενδειξη  της επιφυλακτικότητας που επικρατεί είναι το ότι τα επιθετικά funds έχουν περιορίσει τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές. Οπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, τα Marshall Wace, Lansdowne Partners και Oceanwood Capital Management έχουν αποφύγει από τα μέσα Απριλίου κινήσεις σε μετοχές τραπεζών, ενώ αυξάνουν τις short θέσεις σε άλλα blue chips.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΓΔ