Πολιτική

«Κλειδώνει» η νέα ελάφρυνση χρέους


«Ισχυρή δέσμευση» θα αναλάβει το Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για να ικανοποιηθούν ΔΝΤ-ΕΚΤ. «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς αυτά», διαμηνύει η Αθήνα.

 

Με μια «ισχυρή δέσμευση» που θα αναλάβει το Eurogroup, για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στη λήξη του ελληνικού προγράμματος, θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που εμποδίζει την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναφέρουν στο sofokleousin καλά πληροφορημένες πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που έχουν ήδη περιγραφεί αρκετά σαφώς στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου, συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Νταβός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ και συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, που θα δεσμεύει, αφενός, τους Ευρωπαίους δανειστές να ενεργοποιήσουν τα μέτρα στο τέλος του προγράμματος, ενώ, αφετέρου, δεν θα δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα στη γερμανική κυβέρνηση ενόψει των εκλογών.

Η συμβιβαστική λύση που συζητείται θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, η οποία ζητεί μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα τη λήψη μέτρων για το χρέος, να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, ή, το αργότερο, τον Απρίλιο.

Επιπλέον, θα αποτελέσει ευπρόσωπο συμβιβασμό για να μπορέσει να εξετάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου τη χορήγηση νέας, μικρής χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πρόωρης λήξης του παρόντος προγράμματος και διαπραγμάτευσης ενός νέου, μόνο με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα εκτιμάται ότι θα περιληφθεί στο ανακοινωθέν που θα εκδώσει το Eurogroup, αφού βεβαίως κλείσει η τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι διατυπώσεις, που έχουν μεγάλη σημασία, παραμένουν υπό συζήτηση, αλλά αναμένεται ότι το Eurogroup θα δεσμευθεί να ενεργοποιήσει μετά το τέλος του προγράμματος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που περιγράφονται στο ανακοινωθέν του Μαΐου, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους, που θα εκπονήσει το ΔΝΤ.

Με αυτές τις διατυπώσεις, δεν θα χρειασθεί να συζητηθεί το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, αφού οι αποφάσεις για την ελάφρυνση θα τεθούν σε ψηφοφορία όταν θα αποφασισθεί να ενεργοποιηθούν, δηλαδή πολύ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Για να συμπληρωθεί το παζλ και να έχει το ΔΝΤ «ορατότητα» για να παρουσιάσει τώρα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που θα καταλήγει σε θετικό συμπέρασμα, απαραίτητο είναι να προσδιορισθεί με ακρίβεια και ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος της Ελλάδας, δηλαδή για πόσα χρόνια θα υποχρεωθεί η χώρα μας να διατηρήσει πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ.

Επ’ αυτού του θέματος, ως γνωστόν, εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις, με την Γερμανία να έχει υιοθετήσει ως τώρα τη σκληρότερη γραμμή, ζητώντας δεκαετή διατήρηση του φιλόδοξου στόχου. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η γερμανική πλευρά θα υποχωρήσει από αυτή την ακραία θέση, αφού έχει βρει ήδη ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Άλλωστε, αν ο στόχος διατηρηθεί στο 3,5% για δεκαετία, δεν έχει σοβαρό νόημα να συζητείται νέα ελάφρυνση χρέους.

Τι ζητεί η Αθήνα

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει στους δανειστές ότι θα δεχθεί μόνο μια συμφωνία-πακέτο, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ίδια (κυρίως, δηλαδή, τη νομοθέτηση του ενισχυμένου «κόφτη»), την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και την ανάληψη δεσμεύσεων για το χρέος.

Μόνο με αυτό τον τρόπο, εκτιμά το Μαξίμου, θα υπάρξει μια ισορροπημένη συμφωνία, που θα προωθηθεί χωρίς δυσκολίες στη Βουλή και θα μπορεί να παρουσιασθεί στην κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας, ως μια συμφωνία που φέρνει πιο κοντά το στόχο της χαλάρωσης του κλοιού λιτότητας και της ελάφρυνσης του χρέους.

Η επιδίωξη μιας συνολικής συμφωνίας είναι και ο λόγος που οδήγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποφύγει σε αυτή την φάση να «ανοίξει τα χαρτιά του» στους Θεσμούς για τα μέτρα που θα κλείσουν την αξιολόγηση, καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρχει εκ των προτέρων μια συναίνεση με τους δανειστές ότι η προσπάθεια που θα κάνει η Αθήνα θα έχει αντίκρισμα στην ελάφρυνση του χρέους και την υιοθέτηση πιο ρεαλιστικού δημοσιονομικού στόχου. «Το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα», επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις