Πολιτική

Κίτρινες κάρτες και γκρίνια εν όψει του κανονικού ανασχηματισμού 


Προστάδιο του κανονικού ανασχηματισμού θεωρούνται οι περιορισμένες αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, να βγάζει κίτρινες κάρτες και να στέλνει μηνύματα σε μέλη της κυβέρνησης

Πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση των 5 αλλαγών στην κυβέρνηση υπήρξε γκρίνια στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, καθώς δύο μόνο μέλη της (Ζωή Ράπτη και Νικόλαος Ταγαράς) τοποθετήθηκαν σε υφυπουργεία, ενώ παρέμειναν όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Το επόμενο διάστημα και εν όψει του κανονικού ανασχηματισμού, που τοποθετείται-ανάλογα και με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού- στα τέλη του έτους, αρχές του 2021, ο υπόγειος πόλεμος πόλεμος βουλευτών- τεχνοκρατών αναμένεται να ενταθεί. Άλλωστε, οδεύοντας προς τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους κυβέρνησης ΝΔ, το άγχος των βουλευτών για αξιοποίησή τους θα επιτείνεται και οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου θα ενισχύονται

Με τις αλλαγές, τρείς υπουργοί είδαν κίτρινη κάρτα από τον Κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οι δύο πρώτοι αντιμετωπίζουν την πίεση από την αναβάθμιση δύο υφυπουργών τους (Θοδωρής Σκυκαλάκης, πολιτικός του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη και Νίκος Παπαθανάσης) σε αναπληρωτές υπουργούς, ενώ στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προστέθηκε ο καθηγητής  Παναγιώτης Τσακλόγου, με την καίρια αρμοδιότητα  Κοινωνικής Ασφάλισης. Μάλιστα, ο Ν. Παπαθανάσης πήρε την βασική αρμοδιότητα του υπουργείου (ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ ο Α. Γεωργιάδης έμεινε με τις αρμοδιότητες του εμπορίου και του ανταγωνισμού. 

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένο εδώ και καιρό από τις επιδόσεις Γεωργιάδη, Βρούτση, στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης και της εργασίας και πιθανότατα οφείλουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση, με πίστωση χρόνου, στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Από εκεί και πέρα, κίτρινη κάρτα έχει δεχθεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα είναι στη θέση του για την επόμενη τουριστική περίοδο. 

Όσον αφορά τους εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς πήραν μιά δεύτερη ευκαιρία, περισσότερο για να μην θεωρηθεί η καρατόμησή τους ως ομολογία αποτυχίας του μείγματος προσώπων στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι με τον ανασχηματισμό οι περισσότεροι θα δούν την πόρτα της εξόδου.  

Επίθεση από σαμαρικούς 

Επίθεση στον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στην κυβέρνηση εξαπολύει το antinews.gr, που εκφράζει παγίως τις θέσεις της σαμαρικής πτέρυγας σε άρθρο με τίτλο: «Ένας αδύναμος πρωθυπουργός που παριστάνει τον ηγέτη». 

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης «αρκέστηκε στην τοποθέτηση δικών του «ταμιών» για ευνόητους λόγους που θα διαχειριστούν τα κεκαλυμμένα νέα μνημόνια που αναμένονται από τις Βρυξέλλες». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Την πλήρη αδυναμία του Μητσοτάκη αποδεικνύει η ακύρωση του ριζικού ανασχηματισμού που ορεγόταν, προφανώς για να αποφύγει τις αντιδράσεις από τους βαρόνους της ΝΔ (βλέπε Σαμαρά) που του είχαν διαμηνύσει να μην τολμήσει να βγάλει από την κυβέρνηση τους δικούς τους ανθρώπους.

Έτσι αρκέστηκε στην τοποθέτηση δικών του «ταμιών» για ευνόητους λόγους που θα διαχειριστούν τα κεκαλυμμένα νέα μνημόνια που αναμένονται από τις Βρυξέλλες. Για το θεαθήναι έβαλε στην κυβέρνηση κι έναν καθηγητή και δυο βουλευτάδες, έβγαλε και στην δημοσιότητα μια ατελή αναπτυξιακή έκθεση γραμμένη από νομπελίστα για το απαραίτητο φούσκωμα της πομφόλυγας, μπας και καταφέρει να επισκιάσει την ατολμία που βάφτισε ενίσχυση της ήδη... επιτυχημένης κυβέρνησης.
Ουάου που θα έλεγε και μια άλλη ψυχή που πάσχιζε να μας σώσει.

Η πρωθυπουργική λιποψυχία όμως σηματοδοτεί και την εγκατάλειψη του σχεδιασμού για πρόωρες εκλογές.
Πρώτο το Antinews είχε αποκαλύψει ότι ο Μητσοτάκης επιθυμούσε μέσω ενός προεκλογικού δομικού ανασχηματισμού να στρώσει το έδαφος που θα δικαιολογούσε την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες.
Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμνα; Τι είναι αυτό που τον φοβίζει;

Σίγουρα πάντως όχι μόνο οι ενδεχόμενες εσωκομματικές συγκρούσεις. Ούτε η αύξηση των κρουσμάτων.
Πιθανότατα ο φόβος της οργής του λαού λόγω της πείνας που έφερε το lockdown, καθώς και οι κρυφές εντολές της Μέρκελ προς υλοποίηση των Πρεσπών του Αιγαίου.

Άρα σου λέει, που καιρός για εκλογικές ήττες. Κατοχύρωσε καλύτερα τα «ταμεία», ηρέμησε τους βαρόνους, προσπάθησε να εξομαλύνεις κάπως τον θυμό του λαού μέσω των ανύπαρκτων λεφτόδεντρων και ξεκίνα τις διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα του Αιγαίου που σου έχουν επιβάλει οι Γερμανοί οι οποίοι σε κρατούν από παντού ένεκα Siemens.

Δε λέμε, κι εμείς αν ήμασταν στη θέση του θα κινούμασταν ανάλογα.
Και θα επαναφέραμε πάλι το αχτύπητο δίδυμο στο προσκήνιο, τον καλό και τον κακό μπάτσο για να τρομοκρατήσουμε και παραπλανήσουμε τον λαό με στόχο το κουκούλωμα των δεινών που έρχονται. Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί τακτικισμοί έχουν ημερομηνία λήξης.

Και πολύ φοβούμαστε ότι θα τους καταπνίξει η λαίλαπα του επαπειλούμενου μαύρου χειμώνα.
Τότε που ο λαός θα πεινάει και δεν θα μπορεί να χορτάσει με τα δανεικά που θα έρθουν το 2021, ούτε με την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων από την οποία δεν θα πάρει μία όποτε κι αν γίνει.

Είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα σκαρφιστεί ο... νέος Μωυσής που πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό, για να επιβιώσει. Ελπίζουμε ότι διαθέτει κάποιο εναλλακτικό πλάνο.

Διότι αν νομίζει ότι θα τον διασώσουν πάλι τα παπατζιλίκια των... εθνικών τρομοκρατών και η προπαγάνδα των καλολαδωμένων κυβερνητικών παπαγάλων, καλύτερα να αναθεωρήσει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι είσαι καταδικασμένος εάν επαναλάβεις δεύτερη φορά το ίδιο έγκλημα. Επειδή δεν διαφαίνεται κάποια εναλλακτική στον ορίζοντα, φρονούμε ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να αντικρίσει την αυγή του νέου έτους.

Το φάντασμα του γαλάζιου ΓΑΠ πλανάται πάνω από το Μαξίμου. Θα καταφέρει να το αποφύγει ο πρωθυπουργός;

Συνεχίζεται...

ΥΓ. Η επερχόμενη φίμωση του διαδικτύου που ανακοινώσαν οι Κάλαχαν της Κατεχάκη γίνεται για να μην επηρεαστεί η ευρεία λαϊκή αποδοχή που αποτυπώνεται στις βορειοκορεατικές δημοσκοπήσεις;»

Δημήτρης Κυριακόπουλος 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις