Διεθνή

Κιργιστάν: Μάχες στα σύνορα με το Τατζικιστάν


Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα μεταξύ Κιργίζιων και Τατζίκων συνοριοφυλάκων, σε μια ευαίσθητη ζώνη όπου είχαν σημειωθεί και πάλι μάχες, την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της συνοριοφυλακής του Κιργιστάν, «οι κυριότερες ανταλλαγές πυρών (…) έγιναν στα χωριά Τορτ-Κότσο και Τσιρ-Ντόμπρο». Το Κιργιστάν κατηγόρησε το Τατζικιστάν ότι χρησιμοποιεί όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι νωρίς το βράδυ, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπηρεσιών, μετακινήθηκαν οι Τατζίκοι που είχαν αποκλείσει έναν μεθοριακό δρόμο, ο οποίος συνδέει τις πόλεις Μπάτκεν και Ισφάνα στο Κιργιστάν. Όμως λίγα λεπτά αργότερα «η κατάσταση επιδεινώθηκε, η πλευρά των Τατζίκων άνοιξε πυρ εναντίον μονάδων» του Κιργιστάν γύρω στις 19.35, τοπική ώρα (15.35 ώρα Ελλάδας).

Μία ώρα αργότερα, η μάχη συνεχιζόταν.

Το Τατζικιστάν δεν έχει κάνει ακόμη κανένα σχόλιο.

Την άνοιξη του 2021, σε μικρή απόσταση από αυτήν την περιοχή, σημειώθηκαν πολύνεκρες μάχες στον τατζικικό θύλακα του Βόρουχ, στο Κιργιστάν.

Στην περιοχή αυτή επικρατεί ένταση μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με αφορμή την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους. Στις περσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν περίπου 60 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις