Πολιτική

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η Κίνα προφανώς δεν μπορεί να γίνει μια άλλη Αμερική


Το γεγονός ότι η Κίνα δεν επιδιώκει με κανέναν τρόπο να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ ή να γίνει μια άλλη Αμερική υπογράμμισε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. 

Πρότεινε μάλιστα στους Αμερικανούς να διαβάσουν την ιστορία των 5000 ετών της Κίνας, προκειμένου να καταλάβουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Είναι κοινό μυστικό πως οι δύο χώρες κατά καιρούς συγκρούονται σε πολλά θέματα από το εμπόριο και τ' ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι τις κινεζικές διεκδικήσεις για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ ασκούν επίσης έντονη κριτική στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας διάσκεψης του κινεζικού κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι είναι φυσιολογικό για τις δύο χώρες να έχουν προστριβές, ενώ από την άλλη μεριά, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως, η κλιματική αλλαγή. 

“Η βασική αιτία για τις προστριβές αυτές είναι το γεγονός ότι μερικά κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Κίνα. Έτσι, υπάρχει ο φόβος ότι μια μέρα, η Κίνα θ' υποκαταστήσει τις ΗΠΑ,” δήλωσε ο Ουάνγκ.

“Θέλω να τονίσω ότι η Κίνα δεν είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα προφανώς δε μπορεί να γίνει μια άλλη Αμερική,” πρόσθεσε. “Δεν έχουμε ουδεμία πρόθεση ν' αντικαταστήσουμε κανέναν ούτε να ηγηθούμε κανενός. Προτείνω λοιπόν στους Αμερικανούς φίλους μας να μελετήσουν και να κατανοήσουν τη διάρκειας 5.000 χρόνων ιστορία μας, δίνοντας έμφαση στις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας και όχι απλά να προσπαθούν να εφαρμόσουν την αμερικανική λογική τους, για να κρίνουν την Κίνα,” τόνισε ο Ουάνγκ. “Εάν αποκτήσουν ξεκάθαρη άποψη στο σημείο αυτό, τότε, η προοπτική των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι λαμπρή,” συμπλήρωσε με νόημα ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, δεν έγινε ξεκάθαρο σε ποια περίοδο της κινεζικής ιστορίας αναφέρθηκε ο Ουάνγκ, καθώς, οι κινεζικές αυτοκρατορίες του ιστορικού παρελθόντος είχαν καταλάβει ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο, στη σημερινή Μογγολία, αλλά και τμήματα της Ρωσίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ένα επίκαιρο σημείο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, με το Πεκίνο να εναντιώνεται στην τυφλή εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων, ζητώντας μια πιο (συλλογικά) ρεαλιστική προσέγγιση.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις