Ενέργεια

Κινέζοι με Βέλγους και Κοπελούζος-Αυστραλοί στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης


Προσπαθώντας να υπερκεράσει αντιδράσεις και αντιρρήσεις  της ΕΕ, ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός State Grid  προσεταιρίζεται τον βελγικό Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ELIA και θα διεκδικήσουν από κοινού συμμετοχή στο mega-project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης.

Την υλοποίηση του έργου, προϋπολογιζόμενου κόστους 1,1 δισ. ευρώ, έχει αναλάβει η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πρόκεται να διαθέσει το 20% των μετοχών της σε στρατηγικό επενδυτή.

Κινέζοι και Βέλγοι θα εμφανιστούν μέσω κοινοπρακτικού σχήματος στον διαγωνισμό για το 20% της «Αριάδνης», όπου θα "κονταροχτυπηθούν με Αυστραλούς, Ιταλούς και επιχειρηματικούς ομίλους ελληνικών συμφερόντων.

Η κινεζική State Grid κατέχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ και επιδιώκει σταθερά τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, αποκτώντας συμμετοχές σε επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα. Η συμμαχία με την βελγική ELIA της δίνει  τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μιά ακόμη σημαντική επενδυτική κίνηση.

Ο σημαντικότερος αντίπαλος της στη μάχη για το 20% της «Αριάδνη Interconnection» είναι το αυστραλιανό Macquarie Fund, που συμπράττει με τον όμιλο Κοπελούζου (Phaethon  Holdings).

Προσφορές καταθέτουν επίσης η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ιταλική TERNA, που είναι Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας στη γειτονική χώρα.

Εν συνεχεία το Τμήμα Ενέργειας της νεοσύστατης ΡΑΑΕΥ θα αποφασίσει ποιοί από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές θα περάσουν στη β’ φάση και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα