Χρηστικά

Κίνδυνος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη


Στον «αέρα», χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν πάνω από 250 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταποσχολούμενοι και αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς του ΕΦΚΑ. 

Οι συγκεκριμένοι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που χαρακτηρίζονται ως «στρατηγικοί» κακοπληρωτές από τον Ενιαίο Φορέα, έχουν προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Αν δεν το πράξουν, δεν θα τους χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και ως εκ τούτου θα χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Ο ΕΦΚΑ έχει καταστήσει σαφές, μέσω των σχετικών εγκυκλίων που έχει εκδώσει πως η ασφαλιστική ικανότητα θα διατηρηθεί μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ, ή εάν έχουν, είναι ρυθμισμένες.

Για φέτος, ισχύει η κατ’ εξαίρεση διάταξη που δίνει τη δυνατότητα παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους έχουν καταβάλει εντός του 2021, ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. 

Το ποσό που αναλογεί στην ετήσια εισφορά σε παροχές σε είδος και σε χρήματα, κυμαίνεται,  ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος, από 660 έως και 792 ευρώ. Το ποσό, όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προκύπτει από το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, οι εισφορές υγείας είναι 55 ευρώ τον μήνα και ο ΕΦΚΑ ζητεί 660 ευρώ προκειμένου να υπάρξει κάλυψη, ενώ για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες η εισφορά υγείας σε είδος και σε χρήμα είναι της τάξης των 66 ευρώ, άρα απαιτούνται 792 ευρώ.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα