Διεθνή

Κίνα: Συνάντηση της επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Λαμ με τον πρωθυπουργό Λι και τον πρόεδρο Σι


Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ συναντήθηκε με την επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ σήμερα στο Πεκίνο και τόνισε ότι η πρώην βρετανική αποικία δεν έχει βγει από το "δίλημμα" που αντιμετωπίζει έπειτα από μήνες συχνά βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Λι συναντήθηκε με τη Λαμ στη διάρκεια της τακτικής της επίσκεψης στο Πεκίνο, ενώ αργότερα η ίδια αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται αφού η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χθες Κυριακή αργά το βράδυ χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.

"Το Χονγκ Κονγκ αυτή τη στιγμή δεν έχει εξέλθει από το δίλημμά του", επεσήμανε ο Λι στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Λαμ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Cable TV.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ "θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της να τερματίσει τη βία και το χάος, βάσει του νόμου, και να αποκαταστήσει την τάξη", πρόσθεσε.

Τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι στη διάρκεια της συνάντησης του Σι με την Λαμ θα της δοθούν νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πρώην βρετανική αποικία, ανάμεσά τους και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Οι δύο είχαν συναντηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαγκάη και τότε ο Κινέζος πρόεδρος είχε εκφράσει "τη μεγάλη του πίστη" στη Λαμ, παρά τις διαδηλώσεις.

Ωστόσο η Λαμ, προτού αναχωρήσει για το Πεκίνο, φάνηκε να υποβαθμίζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, επισημαίνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της τάξης, με την παράλληλη προώθηση του διαλόγου με τους πολίτες.

Αργά χθες Κυριακή ομάδες νέων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οργισμένοι από την παρέμβαση της Κίνας στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, έκλεισαν τους δρόμους γύρω από την περιοχή Μονγκ Κοκ, γεγονός που ώθησε την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, αλλά και γκλομπ για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης