Διεθνή

Κίνα: Σε 6%-6,5% ορίζει την ανάπτυξη η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση της Κίνας αναμένεται να ορίσει ως στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας έναν ρυθμό μεταξύ του 6% και του 6,5% του ΑΕΠ, ρυθμό χαμηλότερο από αυτό του 2018 αλλά υψηλότερο από εκείνον των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών, γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ημερησία της Κίνας, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

«Αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες προκλήσεις στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», φέρεται να έκρινε στέλεχος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, κατά την εφημερίδα.

«Θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες να τονωθεί η ανάπτυξη (μέσω επενδύσεων) στις υποδομές, αλλά με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα κόστη και να συνηθίσουν το ότι θα δαπανούν λιγότερα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο στόχος αυτός θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια εργασιών της λαϊκής εθνοσυνέλευσης τον Μάρτιο.

Εξάλλου, η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία μείωσε ελαφρά την τελική της εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2017, στο 6,8% από 6,9%. Η αναθεώρηση αυτή ανακοινώθηκε μερικές ημέρες πριν δημοσιοποιηθούν (τη Δευτέρα) τα στοιχεία για το τελευταίο τέταρτο του 2018, με τα στοιχεία να αναμένεται να δείξουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 6,4% αυτό το τρίμηνο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως κατέδειξε έρευνα του Ρόιτερς με δείγμα οικονομολόγους.

Διαβάστε επίσης