Διεθνή

Κίνα: Λαμπερές χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις και... ανησυχίες για ξένες επιρροές


Τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα στολισμένα με φωτάκια και γιρλάντες και κουτιά με δώρα υποδέχονται τους καταναλωτές στα εμπορικά κέντρα σε μεγάλες κινεζικές πόλεις, όπως η Σανγκάη και η Τσονγκίνγκ, όμως σε πολλά τμήματα της χώρας, οι εορταστικές ευχές είναι εκτός συζήτησης.

Στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, εταιρία διαχείρισης ακινήτων εξέδωσε ειδοποίηση προς τους ενοικιαστές εμπορικού κέντρου, παροτρύνοντάς τους να μην πωλούν χριστουγεννιάτικες κάρτες και δώρα και να απέχουν από τον εορταστικό στολισμό, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει κάποιος να ακολουθεί «τυφλά» τις ξένες παραδόσεις, αλλά να έχει πίστη στον δικό του πολιτισμό.

Τα σχολεία σε κάποιες πόλεις, από την Ντονγκγκουάν (νότια) ως τη Χαρμπίν (βορειοανατολικά), κάλεσαν επίσης τους μαθητές και τους γονείς να μην ακολουθούν απερίσκεπτα τις ξενόφερτες παραδόσεις και συνήθειες.

Στην επαρχία Γκανσού, στη βορειοδυτική Κίνα, το τοπικό παράρτημα της Κομμουνιστικής Λίγκας Νέων κάλεσε τα μέλη του να τιμήσουν αντ’ αυτού τη «Μάχη στη λίμνη Τσανγκτζίν» (The Battle at Lake Changjin) - κινεζική ταινία του 2021 που παρουσιάζει τη σκληρή μάχη μεταξύ του κινεζικού Λαϊκού Εθελοντικού Στρατού και των αμερικανικών δυνάμεων κατά τον πόλεμο της Κορέας.

Η Κίνα δεν απαγορεύει τον χριστιανισμό, ούτε τη χριστιανική λατρεία, αλλά όπως ισχύει για όλες τις επιτρεπόμενες θρησκείες, η διαχείρισή της θα πρέπει να είναι αυστηρή εν μέσω ανησυχιών περί «ξένων επιρροών».

Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν είναι επίσημη αργία στην ηπειρωτική Κίνα, όπου ο βουδισμός και ο ταοϊσμός είναι οι κυρίαρχες παραδόσεις. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα επίσημα στηρίζει τον αθεϊσμό.

Ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, παρότρυνε την περασμένη εβδομάδα ομάδες χριστιανών να «συμμορφωθούν προς την κατεύθυνση της κινεζοποίησης του χριστιανισμού».

«(Πρέπει) να ερμηνεύουμε τα δόγματα και τους κανόνες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εξέλιξης και της προόδου της σύγχρονης Κίνας, των βασικών σοσιαλιστικών αξιών και των εξαιρετικών κινεζικών παραδόσεων και πολιτισμού», δήλωσε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα) το Σάββατο.

Στη Λανγκφάνγκ, πόλη στην επαρχία Χεμπέι, νοτίως του Πεκίνου, αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ φωτογραφία με ομάδα αστυνομικών να στέκεται δίπλα σε ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από εκκλησία μικρής κομητείας. «Τόσο τρομακτικό», σχολίασε ο χρήστης που την ανήρτησε.

Το 2018, η Λανγκφάνγκ επέβαλε οριζόντια απαγόρευση στους δημόσιους στολισμούς για τα Χριστούγεννα και στην πώληση προϊόντων που σχετίζονται με τη γιορτή, προκειμένου να «διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις