Διεθνή

Κίνα: "Επικίνδυνη" η επιστροφή της Ιαπωνίας στον δρόμο της στρατιωτικοποίησης


Η Ιαπωνία έχει εντείνει τις λεγόμενες "εξωτερικές απειλές" τα τελευταία χρόνια και έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό της για την άμυνα, και αυτή η τάση να επιστρέψει στον δρόμο της στρατιωτικοποίησης είναι "πολύ επικίνδυνη", δήλωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ιαπωνία θα πρέπει να σταματήσει να κάνει πράγματα που πλήττουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, δήλωσε ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ιαπωνία, η οποία αποκήρυξε τον πόλεμο το 1947, ανακοίνωσε πέρυσι αύξηση στρατιωτικών δαπανών ύψους 315 δισ. δολαρίων προκειμένου να αποτρέψει το Πεκίνο από το να χρησιμοποιήσει βία στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να ενθαρρύνει την Κίνα να εισβάλει στην Ταιβάν.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία δήλωσε πως υποπτεύεται πως κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια εισήλθαν στην ιαπωνική επικράτεια τουλάχιστον τρεις φορές από το 2019.

"Καλούμε την ιαπωνική πλευρά να πάρει στα σοβαρά τα μαθήματα της ιστορίας, να είναι προσεκτική στα λόγια και τα έργα όσον αφορά τη στρατιωτική ασφάλεια", δήλωσε ο Ταν στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα σχεδιάζει αύξηση των αμυντικών δαπανών της κατά 7,2% φέτος, υπερβαίνοντας την αύξηση του περασμένου έτους και τον μετριοπαθή κυβερνητικό στόχο οικονομικής μεγέθυνσης.

Οι γείτονες της Κίνας, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν για τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας και την ανάπτυξη του στρατού της, ιδιαίτερα καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Το Πεκίνο υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές του δαπάνες για αμυντικούς σκοπούς είναι ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του οικονομικού προϊόντος του και πως οι επικριτές του θέλουν να το παρουσιάσουν ως απειλή στην παγκόσμια ειρήνη.

"Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας γίνονται αποκλειστικά για να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία, ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα, και να διατηρηθεί η παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα", είπε ο Ταν.

Εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα στις εδαφικές διεκδικήσεις της Ιαπωνίας σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, αποκαλώντας την κίνηση "σοβαρή παραβίαση" της κινεζικής κυριαρχίας.

"Σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής διενήργησαν ενέργειες επιβολής του νόμου στο σημείο σύμφωνα με τον νόμο, είναι ένα νόμιμο μέτρο για τη διασφάλιση της κινεζικής κυριαρχίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ουάνγκ Ουενμπίν στην καθιερωμένη τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση της ιαπωνικής ακτοφυλακής σύμφωνα με την οποία σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής παραβίασαν τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Την περιοχή διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία και το θέμα αποτελεί αγκάθι στις διμερείς σχέσεις. Η Κίνα αποκαλεί τα νησιά Ντιαογιού και η Ιαπωνία τα αποκαλεί Σενκάκου.

Η ακτοφυλακή της Κίνας δήλωσε χθες Τετάρτη πως εισήλθε στα ύδατα γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδρομή όπως τη χαρακτήρισε ιαπωνικών σκαφών στα κινεζικά χωρικά ύδατα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού λιμενικού Γκαν Γιου ανέφερε σε μια δήλωση πως σκάφη της ακτοφυλακής εισήλθαν στα ύδατα του Ντιαογιού για "συνήθη δικαιώματα προστασίας περιπολίας" αποκαλώντας την "κίνηση ρουτίνας".

"Είναι επίσης ένα ισχυρό αντίμετρο στην παρείσφρηση από ιαπωνικής πλευράς μίας θαλαμηγού και αρκετών περιπολικών σκαφών στα χωρικά μας ύδατα", είπε ο Γκαν, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποιο συμβάν.

Σήμερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γουν Σουκ Γεόλ στο Τόκιο, την πρώτη συνάντησή τους στην Ιαπωνία σε περισσότερο από μια δεκαετία, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν πως οι δύο γειτονικές χώρες θα μπορέσουν να σχηματίσουν ένα πιο κοινό μέτωπο απέναντι στο Πεκίνο.

Η Κίνα αντιτίθεται στην προσπάθεια ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν κλειστούς κύκλους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ουάνγκ Ουενμπίν απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας στην Ιαπωνία.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει κανένα συμφέρον να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του Καναδά, μετά τον διορισμό Καναδού αξιωματούχου ο οποίος θα διερευνήσει ενδεχόμενη ανάμιξη της Κίνας στις εκλογές.

Ο αξιωματούχος θα διερευνήσει ενδεχόμενη ξένη ανάμιξη στις τελευταίες δύο ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, ανέφερε την Τετάρτη το γραφείο του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Η καναδική πλευρά θα πρέπει να σταματήσει να κάνει ανεύθυνες παρατηρήσεις, δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Κίνα ελπίζει πως η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να εφαρμοστεί με ισορροπημένο και περιεκτικό τρόπο, και πρόσθεσε πως η Κίνα θα ήθελε να ενισχυθεί η επικοινωνία με όλα τα μέρη και να ενισχυθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Οάνγκ Ουενμπίν απαντούσε σε ερώτηση για την πρόταση της Ρωσίας να ανανεωθεί η Πρωτοβουλία τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για 60 ημέρες, αντί για 120 ημέρες που ήταν η διάρκεια της προηγούμενης ανανέωσης.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα