Πολιτική

Κικίλιας: «Κάηκαν 300 στρέμματα στην Ύδρα – Έχουμε εντοπίσει εμπρηστικούς μηχανισμούς»


 Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε την Κυριακή (23/06) πως «300 στρέμματα κάηκαν στην Ύδρα».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο OPEN, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Η ΔΑΕ θα κάνει τη δουλειά της και σε αυτή την περίπτωση. Είχαμε άλλα δυο περιστατικά στην Αττική το 24ωρο που μας πέρασε και πολλά προχτές. Και στο περιστατικό της Ύδρας φέρονται, αυτό μένει να αποδειχθεί από την προανάκριση και ανάκριση, ο Εισαγγελέας ζήτησε να προσαχθεί το πλήρωμα και να κατασχεθεί στο σκάφος, ότι κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».

Ακόμα, ο ίδιος είπε: «Θέλω πω ότι, χθες το βράδυ, χειριστήκαμε την πιο δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει για την Αττική φέτος, μια μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα σε ώρα που δεν μπορούσαν να απογειωθούν εναέρια μέσα, μεταξύ κατοικιών κοντά στη Λαυρίου. Ευχαριστώ παρά πολύ και μέσα από την καρδιά μου Πυροσβεστική, εθελοντές, τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, την Ελληνική Αστυνομία. Σε περισσότερο από μια ώρα είχε κατασβεστεί».

Τι είπε για τις ποινές που προβλέπονται

Ο Βασίλης Κικίλας μίλησε και για την αυστηροποίηση των προστίμων και της νομοθεσίας στο θέμα του εμπρησμού, τονίζοντας ότι αυτό «έχει αντίκτυπο σε μια οργανωμένη προσπάθεια να προστατέψουμε τη χώρα μας»

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε το εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον κ. Φλωρίδη, ο Ποινικός Κώδικας δεν μιλάει πια για πλημμελήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τους εξ αμελίας εμπρησμούς αυτών που θέλουν να κάνουν ζημιά στη χώρα και τους οποίους θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, να τους βρίσκουμε να γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις να κόβονται πρόστιμα. 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη είναι σε αυτούς που θα βάλουν σε μία φωτιά. Άκουσα ότι μας κατηγορούν ότι κυκλοφορήσαμε ένα βίντεο που δείχνει έναν άνθρωπο να σβήνει φωτιές και εμείς είπαμε ότι είναι εμπρηστής. Δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα βίντεο γιατί απαγορεύεται από την προανάκριση. Δεν έχουμε ένα βίντεο έχουμε πολλά βίντεο και μιλάω για τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου. Δεν έχουμε μόνο από τη χρονική στιγμή έχουμε και περιφερεικά με δυνάμει εμπρησμούς, έχουμε και εμπρηστικό μηχανισμό που έχει σταλεί για αποτυπώματα. Μετά από μια δύσκολη Μεταπολίτευση οι Έλληνες έχουν επίγνωση ποιοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και ποιοι μέσα στο καλοκαίρι θέλουν να στήσουν μικροπολιτική».

Τι είπε για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Στη συνέχεια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας για την πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, είπε πως «ο νόμος λέει ότι οι δήμοι να ελέγχουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, αυτό δεν γινόταν».

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε το εξής: «Φτιάξαμε μια πλατφόρμα παρακινήσαμε τον κόσμο ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε πόσοι συμπολίτες μας πράγματι καθαρίζουν τα οικόπεδα, που το δηλώνουν και οι δήμαρχοι να έχουν έλεγχο της κατάστασης. 236.000 δηλώσεις υπάρχουν πλέον ότι οι συμπολίτες μας έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα τους. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου έχουν συμβάλει στο πατριωτικό τους καθήκον και έχουν συμβάλει στον να μην εξαπλωθεί μια πυρκαγιά. Οι δήμαρχοι έχουν κάνει πολύ δουλειά και έχουν καθαριστεί και συλλεχθεί τα πιο πολλά κλαδιά. […] Νούμερο ένα προτεραιότητα είναι να καθαριστούν, το να είναι σε μια γωνία και να ρθει να τα πάρει ο Δήμος είναι ηθικής μας υποχρέωση και πρέπει να το κάνουμε. Το ρίσκο και ο κίνδυνος να χουμε χιλιάδες ακαθάριστα, είναι κίνδυνος θάνατος». 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις