Υγεία

Κι όμως, χαμηλή χοληστερίνη ή χαμηλά τριγλυκερίδια ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους!


Η μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) θεωρείται επιθυμητή, καθώς μειώνεται έτσι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι, κάτω από ένα όριο, η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα πολύ χαμηλά τριγλυκερίδια.

Ιδανικά η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που θεωρείται «κακή» επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση λιπιδίων μέσα στις αρτηρίες, πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL. Όμως σε επίπεδα κάτω από 70 mg/dL ο κίνδυνος για αιμορραγικό εγκεφαλικό αυξάνει και είναι υπερδιπλάσιος, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η «κακή» χοληστερίνη κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 28.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών σε βάθος 19 ετών, στη διάρκεια των οποίων 137 γυναίκες έπαθαν αιμορραγικά εγκεφαλικά (είναι πολύ σπανιότερα από τα ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικά), ενώ 1.069 γυναίκες είχαν LDL κάτω των 70 mg/dL.

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίες είχαν κατά μέσο όρο 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό, σε σχέση με όσες είχαν LDL 100 ως 130.

Επίσης οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (κάτω των 74 mg/dL) είχαν διπλάσια πιθανότητα εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνες που είχαν τριγλυκερίδια πάνω από 156 (σε φάση νηστείας).

Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού για τις γυναίκες με χαμηλή ολική ή «καλή» (HDL) χοληστερίνη.

Δείτε την επιστημονική δημοσίευση στη διεύθυνση:

https://n.neurology.org/content/early/2019/04/10/WNL.0000000000007454

Διαβαστε επισης