Οικονομία

Κι άλλα όπλα στη μάχη για στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων


Δέσμη πρόσθετων μέτρων - Εμφαση στον τουριστικό τομέα

 Νέα “όπλα” ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την ταχεία επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα. Το νέο πακέτο που θα ανακοινώσει  σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, πρόσθετα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, ενίσχυση της ρευστότητας και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις.

Είναι μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για τη φάση μετάβασης της οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα στη σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας όλων των επιχειρηματικών κλάδων και την αναθέρμανση των δραστηριοτήτων τους, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η αναπόφευκτη συρρίκνωση του ΑΕΠ και της απασχόλησης

Στο κυβερνητικό πλάνο δράσης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη του τουριστικού τομέα και των συμπληρωματικών κλάδων. Με στόχο να γίνει φθηνότερο το τουριστικό προϊόν, να αυξηθούν οι αφίξεις  τουριστών και παράλληλα να αυξηθεί ο εσωτερικός τουρισμός:

  • Μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε είδη που πωλούνται σε καταστήματα εστίασης (καφές, χυμοί, αναψυκτικά κλπ)
  • Μειώνεται επίσης (από 24% σε 13%) ο ΦΠΑ  τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Για τους εργαζόμενους

Εκτός από τα φορολογικά, το σχέδιο που θα παρουσιασθεί σήμερα, περιλαμβάνει επίσης δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Επίδομα θα δοθεί σε όσους τεθούν σε μερική απασχόληση.

Για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης  σε πληττόμενους κλάδους προβλέπεται περαιτέρω επιδότηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος.

Ειδικό επίδομα θα δοθεί σε εποχικά απασχολούμενους στον τουριστικό τομέα, οι οποίοι μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας τους χειμερινούς μήνες και φέτος δεν θα μπορέσουν να βρούν δουλειά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, ή θα υποαπασχοληθούν.

Ρευστότητα και κίνητρα επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κίνητρα και διευκολύνσεις  θα δοθούν σε όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που θα επαναλειτουργήσουν, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μην καλύψουν τα έξοδα τους.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πέραν των χρηματοδοτικών εργαλείων που χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, πρόσθετα κονδύλια 1 δισ. θα διοχετευθούν κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις, με έναν νέο γύρο “επιστρεπτέας προκαταβολής”

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται όμως να παραταθεί η ισχύς τους, εάν κριθεί ότι  είναι αναγκαία.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης