Επιχειρήσεις

Κερδοφόρος η Intralot στο τρίμηνο -Θετικές προοπτικές


Μετά από μιά μακρά περίοδο ζημιών που οδήγησαν σε αναδιαρθρώσεις δανεισμού, η Intralot επιστρέφει στην κερδοφορία και εμφανίζει προοπτικές. Μετά το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της χρήσης 2022, ο όμιλος εμφάνισε κέρδη και στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Στο α΄τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 8,4% από πέρυσι, αλλά τα οικονομικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν και ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, έναντι ζημιών 5,7 εκατ. πέρυσι.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη και οι επιδόσεις του ομίλου στο τρίμηνο:

 -Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €89,5 εκατ. (-8,4% σε ετήσια βάση).
- Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €33,7 εκατ. (+29,2% σε ετήσια βάση), ενώ το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 37,7% από 26,7% το Α’ τρίμηνο του 2022.
 -Στις ΗΠΑ επετεύχθη ετήσια αύξηση εσόδων και EBITDA κατά 13,1% και 31,6% αντίστοιχα.
  - Τα κέρδη EBT ανήλθαν σε €10,9 εκατ. κατά το Α’ τρίμηνο του 2023, έναντι €-2,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
- Τα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώθηκε σε €3,1 εκατ. κέρδη, σε σύγκριση με ζημίες €5,7 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2022.
   - Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές για το Α’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα €37,2 εκατ. (ετήσια αύξηση 115,3%).
  -  Οι Καθαρές Επενδύσεις του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο ανήλθαν σε €7,2 εκατ.
  -  Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα -ανήλθαν στα €109,2 εκατ., αυξημένα κατά €6,8 εκατ. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.
   - Ο Καθαρός Δανεισμός ανήλθε σε €471,6 εκατ. στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2023, μειωμένος κατά €18,9 εκατ. και €29,0 εκατ. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 και το Α’ τρίμηνο του 2022 αντίστοιχα.
 

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT Σωκράτης Π. Κόκκαλης δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την δυναμική οργανική αύξηση του Ebitda κατά 29% και την επιστροφή σε θετικό έδαφος σε επίπεδο Καθαρών Κερδών, τα οποία σε συνδυασμό με τις υγιείς ταμειακές ροές και τη σημαντική μείωση του Δείκτη Καθαρής Μόχλευσης του Ομίλου στο 3,6x κατά το Α’ τρίμηνο του 2023, ενισχύουν το πλάνο ανασυγκρότησης της INTRALOT ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της υγιούς οικονομικής μας θέσης και των νέων δυνατοτήτων που προσφέρουμε σε επίπεδο τεχνολογίας μέσω των λύσεων επόμενης γενιάς για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Λοταριών τόσο για το κανάλι λιανικής όσο και για το διαδίκτυο, μπορούμε να προβούμε στον έγκαιρο προγραμματισμό για την αναχρηματοδότηση των επερχόμενων λήξεων των Ομολογιών μας, την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής μας διάρθρωσης και την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στις βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.»

Προοπτικές

Η Διοίκηση της Εταιρείας διαπιστώνει σημαντικές ευκαιρίες από την ανάπτυξη των διαδικτυακών αγορών Λοταρίας και Αθλητικού Στοιχηματισμού και της αυξανόμενης ρύθμισης της αγοράς i-lottery αλλά και από την πλήρη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε συνδυασμό με την ωρίμανση των νέων τεχνολογικών λύσεων της INTRALOT για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Λοταριών η Εταιρεία είναι σε θέση να διεκδικήσει περισσότερα έργα τεχνολογίας με αυξημένο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παγκόσμιες οικονομίες συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με μακροοικονομικές αβεβαιότητες, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και την οικονομική ανάπτυξη να είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης του Ομίλου IntralotΙΝΛΟΤ 0,00%, ενώ η προοπτική είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική προς το τέλος του 2023.

Ο πληθωρισμός μειώνεται με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο, γεγονός που έχει ισχυρό αντίκτυπο στις περισσότερες οικονομίες και στους περισσότερους κλάδους. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία Τυχερών Παιχνιδιών δείχνει να είναι πιο ανθεκτική από άλλους κλάδους της οικονομίας, παρουσιάζοντας ανάπτυξη άνω των μέσων όρων στις περισσότερες περιοχές.

Η Διοίκηση της Εταιρείας παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα