Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης με το βλέμμα στο Brexit


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εξαιτίας της αισιοδοξίας που διακατέχει τους επενδυτικούς κύκλους μετά την επανέναρξη των σινο-αμερικάνικών εμπορικών συνομιλιών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς η eurostat ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της ΕΕ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Την υψηλότερη ανάπτυξη επέτυχαν η Ουγγαρία (1,1%), η Ρουμανία (1%) και οι Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία και Πολωνία (0,8%), ενώ ύφεση σημειώνεται στην Μεγάλη Βρετανία (-0,2%), τη Γερμανία και την Σουηδία (αμφότερες -0,1%), ενώ αμετάβλητη έμεινε η κατάσταση στην Ιταλία.

Όσον αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε σήμερα ότι δεν σκέφτεται να φύγει από τη θέση του, συμπληρώνοντας πως «Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε». Νωρίτερα η Βουλή των Λόρδων επικύρωσε νόμο κατά της εφαρμογής ενός άτακτου Brexit.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει τα νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα περιέχουν, όπως φημολογείται, νέες αγορές κρατικών ομολόγων.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η απασχόληση επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε δριμεία κριτική στη Fed και τον διοικητή αυτής, Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι «η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Τα αύξησαν πολύ νωρίς και τα μείωσαν πολύ αργά -και η μεγάλη δόση ποσοτικής σύσφιξης δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Πού τον βρήκα αυτόν τον τύπο τον Τζερόμ;».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 387.14 μονάδες, με άνοδο 0.32%

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,495.19 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.30%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε στις 7,282.34 μονάδες, με κέρδη 0.15%

Ο γερμανικός DAX όντας στις 12,191.73 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.54%.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε στις 5,603.99 μονάδες. με άλμα 0.19%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 21,947.33 μονάδες 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,990.10 μονάδες, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση.