Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης με ώθηση από το νέο εμβόλιο


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ ένα νέο εμβόλιο κατά της covid-19 ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τα παρόμοια αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρν από μια εβδομάδα η Pfizer, με την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου να κυμαίνεται στο 90% και το ρωσικό με πάνω από 92%. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμα και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους. Η Moderna σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση έγκρισης για χρήση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτά είναι ακόμη πρώιμα δεδομένα και βασικές ερωτήσεις σχετικές με το εμβόλιο, παραμένουν αναπάντητες. Στις δοκιμές συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι μισοί από αυτούς έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονικούς εμβολιασμούς (placebo). Η ανάλυση της Moderna βασίστηκε στις πρώτες 95 δοκιμές που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.319.561 θανάτους σε όλον τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 54.493.680 είναι οι επισήμως διαγνωσμένες μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 34.839.400 θεωρούνται οι ασθενείς που έχουν ιαθεί.

Η γερμανική οικονομία πιθανόν μένει στάσιμη ή συρρικνώνεται καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα και το εξωτερικό για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού έπληξαν τις δραστηριότητες αναψυχής και τις εξαγωγές, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ). Παράλληλα, απώλειες τζίρου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε μέχρι τώρα κατά το τρέχον έτος ο κλάδος του τουρισμού στην Γερμανία, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του τζίρου του προηγούμενου έτους.

Αν και τα αυξανόμενα κρούσματα αποτελούν κίνδυνο, αναλυτές της Morgan Stanley κάλεσαν τους επενδυτές να διατηρήσουν την πίστη τους στο σημείωμά τους για τις προοπτικές το 2021.

Την ίδια ώρα, 15 οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού υπέγραψαν χθες αυτό που μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP),θα οδηγήσει σταδιακά σε χαμηλότερους δασμούς ενώ στόχο έχει να καταπολεμήσει τον προστατευτισμό, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών εντός της περιοχής. Η RCEP περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα 10 μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN): Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιαπωνία βγήκε από την ύφεση, η Κίνα ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, ο ισπανικός χρηματοοικονομικός όμιλος BBVA συμφώνησε στην πώληση της αμερικανικής μονάδας, BBVA USA Bancshares, στην PNC Financial Services Group, έναντι πόσου 11,6 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 390.08 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 1.27%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,466.75 μονάδες, με κέρδη 1.01%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,419.80 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.64%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,145.1 μονάδες, με άλμα 0.52%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,471.48 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1.7%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,316.5 μονάδες, με άνοδο 1.98%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,985 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.59%.