Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης έφερε η απόσυρση δασμών των ΗΠΑ


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την κατάσταση σε Ιταλία, Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή, αλλά και με το Brexit, καθώς οι ΗΠΑ άφησαν εκτός δασμών συγκεκριμένα κινέζικα αγαθά.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αφήνουν εκτός λίστας με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, σειρά κινεζικών προϊόντων, κυρίως τους κλάδους υγείας και ασφάλειας, ενώ γνωστοποιήθηκε πως η επιβολή του δασμού σε αγαθά σχετικά με υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κονσόλες και είδη ρουχισμού και ένδυσης αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Χθες οι πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή και συγκεκριμένα η χαμηλή επίδοση του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Μάκρι στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής, οδήγησαν το πέσο και το χρηματιστήριο σε μεγάλες απώλειες, στα όρια του "κραχ".

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες, εντός δυο εβδομάδων.

Σήμερα, στη Ρώμη, συνέρχεται η Γερουσία, ώστε να ορίσει ημερομηνία για τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Λέγκα του Βόρρα, ενάντια στη συγκυβέρνηση της με το Κίνημα των 5 Αστέρων, ζητώντας, παράλληλα, εκλογές.

Την ίδια ώρα, στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο, με τις κινεζικές αρχές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο παρέμβασης, η οποία μέχρι τώρα βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μέτωπο του Brexit, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια έξοδο της Μεγάλης Βρετάνης από την ΕΕ, δίχως συμφωνία και η Ουάσινγκτον θα προσφέρει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 372.54 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 0.58%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,357.05 μονάδες, με άνοδο 0.92%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,250.21 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.33%.    

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 11,747.05 μονάδες, με κέρδη 0.58%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,363.07 μονάδες, ενισχύθηκε 0.99%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 20,545.50 μονάδες, με άλμα 1.39%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,700.00 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0.27%.