Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές θέτουν στο επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και την Ευρώπη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει το Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 7,5%, από 5,9% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Μάρτιο (44,7% έναντι 32% το Φεβρουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (5%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,5% τον Φεβρουάριο). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8% το Μάρτιο, έναντι 6,3% το Φεβρουάριο. Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Μάρτιο η Λιθουανία (15,6%), η Εσθονία (14,8%), η Ολλανδία (11,9%) και η Λετονία (11,2%). Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Γαλλία (5,1%), την Πορτογαλία (5,5%) και στη Φινλανδία (5,6%).

Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία όξυνε τα προβλήματα που υπήρχαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβράδυνε τη ζήτηση και κλόνισε την εμπιστοσύνη. Παράλληλα, η έκρηξη του ενεργειακού κόστους ώθησε τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας S&P Global. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων παραγωγής (PMI) της S&P Global υποχώρησε από τις 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 56,5 τον Μάρτιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, αλλά αρκετά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 53,1 από 55,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, όταν η Ευρωζώνη υφίστατο το σοκ από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε, καθώς οι βιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν έκρηξη των τιμών στις εισροές τους, αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τη συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη S&P Global το 2002. Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο PMI για τη μελλοντική παραγωγή μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 68,5 τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Εκτός της γερμανικής αγοράς θέτει εαυτόν ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, γνωστοποιώντας πως προχωρά στην εν λόγω ενέργεια εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως τονίζει σε δημοσίευμα του το Reuters, ενώ τονίζεται η αβεβαιότητα των επιπτώσεων είναι αβέβαιο στη ροή του ρωσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία. Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε το διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

Υποχώρησε στις 48,1 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών μεταποίησης (PMI) στην Κίνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε η IHS Markit την Παρασκευή. Η απόδοση της μεταποίησης αποδυναμώθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, με το αποτέλεσμα αυτού του μήνα να είναι 2,3 μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, βυθίζοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων τον κλάδο - υπενθυμίζεται ότι κάτω από αυτό το όριο καταγράφεται συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό ανάπτυξη.  Ο δείκτης μεταποίησης της Caixin υποχώρησε στις 48,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 50,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Και οι δύο υποδείκτες για την εργοστασιακή παραγωγή και τις νέες παραγγελίες, διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία επλήγη σημαντικά από την πανδημία, ανέφερε η Caixin. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν πως τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού είχαν προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία τους και στον εφοδιασμό, ενώ έπληξαν την καταναλωτική ζήτηση.

Με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών αναπτύχθηκε η βρετανική μεταποίηση το Μάρτιο με τον μεταποιητικό ΡΜΙ της S&P Global, να καταγράφει πτώση στις 55,2 από τις 58 μονάδες το Φεβρουάριο. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, έχοντας πληγεί από την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης και την έκτη πτώση σε επτά μήνες για τις παραγγελίες εξαγωγών. Η S&P Global συνέδεσε την υποχώρηση των παραγγελιών με τις γεωπολιτικές εντάσεις, το Brexit και τα συνεχιζόμενα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, αν και οι καθυστερήσεις ήταν οι μικρότερες από τον Οκτώβριο του 2020. Συνολικά, η έρευνα υποδεικνύει δυσκολότερους καιρούς εν όψει για τη βρετανική οικονομία, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιβραδυνθεί εν μέσω παγκόσμιας αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, τροφοδοτούμενες από την αναστάτωση στις αγορές εμπορευμάτων, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. «Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οοία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα. Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 458.30 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.54%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,918.25 μονάδες, με κέρδη 0.40%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,537.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.29%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,446.74 μονάδες, με αύξηση 0.22%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,684.31 μονάδες, ενισχύθηκε 0.37%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,161 μονάδες, με άνοδο 0.56%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,504.65 μονάδες, σημειώνοντας άλμα 0.71%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα