Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται σε κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα και παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ αναμένονται οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών Fed, Αγγλίας, Ιαπωνίας και της ΕΚΤ, με τον πληθωρισμός να καλπάζει παγκοσμίως.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ένας άνθρωπος στη Βρετανία, ο οποίος είχε προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον, κατέληξε.

H αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη από ό,τι έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, όμως τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης, ιδίως εφόσον κάποιος κάνει τρίτη δόση, όπως εκτιμά μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνουν μαζικά ενισχυτικές δόσεις, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν στο μέλλον τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Σε υποβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022 κατά 1,4% προχώρησε το ινστιτούτο Ifo, και την αναβάθμισε κατά 1,4% για το 2023. Μετά από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων, το Ifo προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 3,7% στο επόμενο έτος και 2,9% το 2023, μετά από την ανάπτυξη 2,5% το 2021. Η ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία που αναμενόταν για το 2022, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, δήλωσε. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στο α΄ τρίμηνο του 2022, η οικονομία αναμένεται να είναι στάσιμη. Η συνολική οικονομική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2022, κατά 2,3% και 1,8% αντιστοίχως, και στη συνέχεια να κινηθεί αργά προς ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης, προβλέπει το Ifo. Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει σε φυσιολογικό επίπεδο μέχρι το 2023, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,8%, προβλέπει το Ifo.

Οριακή μείωση σημείωσε η ανεργία στη Βρετανία το Νοέμβριο, καθώς υποχώρησε στο 4,2% από το 4,3% στους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ο αριθμός των απασχολούμενων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε το Νοέμβριο, παρά το τέλος του προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το προσωπικό στα μισθολόγια των εταιρειών αυξήθηκε κατά 257.000 τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στα 29,4 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Ο αριθμός των απασχολούμενων ανθρώπων διαμορφώνεται σε 424.000 υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (Φεβρουάριος 2020), ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση τον Δεκέμβριο και να αυξηθεί πολύ το 2022. «Η αύξηση των νέων κρουσμάτων της COVID-19 αναμένεται να επιβραδύνει προσωρινά (τη ζήτηση), αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του. «Τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού πιθανότατα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της COVID», πρόσθεσε. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής θα αντιστοιχεί στις ΗΠΑ. Το 2022, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα - ρεκόρ, αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) άρουν τις περικοπές στην παραγωγή που είχαν επιβληθεί. Στην περίπτωση αυτή, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι αύξησης 1,5 εκατ. βαρελιών το 2021. Ο ΙΕΑ «ψαλίδισε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω του αναμενόμενου πλήγματος στη χρήση αεροπορικών καυσίμων που θα προκληθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 470.02 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 0.74%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,144.45 μονάδες, με απώλειες 0.92%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,216.5 μονάδες, χάνοντας 0.21%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,458.16 μονάδες, με βουτιά 1.05%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,895.31 μονάδες, ενισχύθηκε 0.69%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 26,559 μονάδες.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,375.52 μονάδες, με κέρδη 0.63%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις