Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός στην Γερμανία, αφού τον Οκτώβριο έφτασε σε υψηλό ετών. Συγκεκριμένα οι τιμές καταναλωτή, σε εθνικό επίπεδο, ενισχύθηκαν κατά 4,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Επίσης, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,5% ανοδικά. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των αγαθών αλλά και των ενεργειακών προϊόντων, πήραν την ανιούσα τον περασμένο μήνα. Κατά 7,% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι τιμές των αγαθών, ενώ οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων έφτασαν στο +18%.

Υψηλό 30ετίας κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας και τα πιο αρνητικά σενάρια των αναλυτών.  Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 6,2,%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 4%. Βενζίνη, βασική είδη διατροφής, όπως επίσης υγειονομική περίθαλψη και ενοίκια, τα οποία προσμετρούνται στον δείκτη τιμών καταναλωτή, πήραν για τα καλά την ανιούσα τον προηγούμενο μήνα. Σε περίοπτη θέση οι τιμές καυσίμων που αυξήθηκαν κατά 12,3% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές ενέργειας κινήθηκαν ανοδικά και 4,8%. Αύξηση 5,4 σε ετήσια βάση, σημείωσαν οι τιμές τροφίμων.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα, ενώ άλμα 25ετίας κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Κίνα τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών του άνθρακα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Οκτώβριο, διπλάσιο ποσοστό από το 0,7% του Σεπτεμβρίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 1,4%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 13,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, από την άνοδο κατά 10,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου εμφάνισαν την μεγαλύτερη αύξηση από το 1996, όταν άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.

Ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, ύψους 2,7% αντί 3,1% που είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, προβλέπει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην ετήσια έκθεσή του που παρέδωσε σήμερα στην καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, η ανάκαμψη συνεχίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετριάζεται ωστόσο από τα προβλήματα στην παράδοση των εμπορευμάτων. «Τα παγκόσμια προβλήματα στις μεταφορές και στην παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων επηρεάζουν τη γερμανική βιομηχανία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες αξιών. Η αύξηση του κόστους ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφοράς επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους των εταιριών και είναι πιθανό να μετακυλίεται - τουλάχιστον εν μέρει - στον καταναλωτή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία ταυτόχρονα αναφέρει ότι αν η ιδιωτική ζήτηση για υπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα εξομαλυνθεί το επόμενο έτος, η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιταχύνεται. Για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,6%. Μεταξύ των κινδύνων που διακρίνουν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι είναι το νέο κύμα της πανδημίας και τα παρατεταμένα προβλήματα στις παραδόσεις των αγαθών. Αυτές οι δύο παράμετροι ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022, διευκρινίζεται. Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 5,9% το 2020 σε 5,7% το 2021 και 5,1% το 2022, αν και η πανδημία εγκυμονεί κινδύνους και για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. «Εάν υπάρξουν ξανά περιορισμοί, για παράδειγμα στην εστίαση, η θετική τάση θα είναι τελικά πιο ασθενής», τονίζεται.

Τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να τα σταθεροποιήσει, όπως τόνισε το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας σήμερα σε μία προειδοποίησή του προς τα κόμματα που εργάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τα οποία εξετάζουν μία περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Μειώθηκαν οι Αμερικάνοι που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, κατά την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, έφτασαν στους 267.000, καθώς οι νέες αιτήσεις διολίσθησαν κατά 4.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 6 Νοεμβρίου, όντας σε νέο χαμηλό πανδημίας. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων έπεσε κατά 7.300, στις 278.000, επίσης στο πιο χαμηλό επίπεδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στις 483.60 μονάδες, με άνοδο περίπου 0.18%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν στα ίδια, ευρισκόμενος στις 4,348.25 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,333.84 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.82%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 16,067.65 μονάδες, με άλμα 0.17%.

Ο γαλλικός CAC 40 παρέμεινε σχεδόν στα ίδια, όντας στις 7,045.16 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,558 μονάδες, με κέρδη 0.43%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,139.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.71%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις