Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα, αλλά έστειλε σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι η περιστολή των αγορών ομολόγων θα ξεκινήσει σύντομα. Εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί περιστολή του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων, σημειώνει στη δήλωση της Federal Reserve, μετά τη συνεδρίαση.

«Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό», τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε δε εμφατικά ότι τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.

Η Evergrande ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης. Σε ανακοίνωσή της, η διεύθυνση του ομίλου, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μιας ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Οι κινεζικές αρχές ζητούν από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για πιθανή κατάρρευση του υπερχρεωμένου κινεζικού ομίλου Evergrande, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τους συντάκτες να επικαλούνται αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τους αξιωματούχος «προετοιμασία για πιθανή καταιγίδα», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε φορείς των τοπικών κυβερνήσεων και σε κρατικές επιχειρήσεις να παρέμβουν μόνο την ύστατη στιγμή στην περίπτωση που η Evergrande δεν καταφέρει να διαχειριστεί τις υποθέσεις της με συντεταγμένο τρόπο, ανέφερε η WSJ. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επιφορτιστεί με την αποτροπή ταραχών και τον μετριασμό των αλυσιδωτών αντιδράσεων στους αγοραστές ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Evergrande, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, έχει πληρωμές τόκων ομολόγων 83,5 εκατ. δολαρίων που πρέπει να καταβληθούν σήμερα και 47,5 εκατ. δολαρίων που πρέπει να πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες από την προγραμματισμένη ημερομηνία πληρωμής, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω μεγάλης ανόδου στην Καλιφόρνια.Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 16.000, στις 351.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες διολίσθησε στις 335.750 από 340.000 στις 4 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έπεσε στα 2.665 εκατ. από 2.852 εκατ.

Aμετάβλητο διατήρησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο στο 0,1% η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και κράτησε τον στόχο στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων στις 895 δισ. λίρες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα να διατηρηθεί αμετάβλητο το επιτόκιο. Παράλληλα, επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν να διατηρηθεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας και δύο στελέχη να τερματιστεί νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι η BoE αύξησε τον στόχο για τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 150 δισ. λίρες το Νοέμβριο του 2020, ανακοινώνοντας ότι οι αγορές αυτές θα γίνουν σταδιακά κατά την διάρκεια του 2021. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση της τον Αύγουστο, ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας δραστηριότητας δείχνει σημάδια ότι επιβραδύνει.

Επίσης, την πεποίθηση πως "η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να λήξει σε έναν χρόνο", εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc, Stephane Bancel, αφού εκτιμά πως καθώς η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 467.58 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.95%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,194.95 μονάδες, με κέρδη 1.08%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε σχεδόν αμετάβλητος τις 7,077.70 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,640.85 μονάδες, με άλμα 0.86%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,701.98 μονάδες, ενισχύθηκε 0.98%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,074 μονάδες, με άνοδο 1.39%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,874.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.75%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις