Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές να αναμένουν ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη θα αντισταθμίσει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «κατά πάσα πιθανότητα» θα μειωθεί το επόμενο έτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα στην αντίθετη περίπτωση, δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ που εκπροσωπεί τη Γερμανία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις - πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2% - για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η ΕΚΤ, ωστόσο, αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα μειωθεί στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023 καθώς εμμένει στη θέση της ότι η φετινή έξαρση είναι προσωρινή λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των πρώτων υλών καθώς και των ελλείψεων εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπ, που προκάλεσε η πανδημία. Η Σνάμπελ έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι μπορεί να έχουμε μία επανάληψη της δεκαετίας του '70, όταν ο πληθωρισμός ανήλθε σχεδόν στο 8% στη χώρα της. «Σήμερα, στο πλαίσιο της αύξηση των ποσοστών του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στη Γερμανία, το θέμα που με απασχολούσε ήταν να κατευνάσω την ανησυχία των ανθρώπων ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σε διάρκεια πολύ υψηλός ή ακόμη και να εκτιναχθεί ανεξέλεγκτα», είπε η Σνάμπελ σε ένα ακροατήριο Γερμανών επιχειρηματιών. «Κατά πάσα πιθανότητα, ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος», πρόσθεσε. Η Σνάμπελ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα μειώσει τις αγορές ομολόγων στο τρέχον τρίμηνο, δεν βιάζεται να συσφίξει την πολιτική της εφόσον ο πληθωρισμός δεν φθάσει στον στόχο της νωρίτερα από το αναμενόμενο. «Θα αρχίσουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης μόνο όταν έχουμε την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Αν, όμως, ο πληθωρισμός φθάσει με διατηρήσιμο τρόπο τον στόχο μας του 2% απρόσμενα νωρίτερα, θα δράσουμε το ίδιο γρήγορα και αποφασιστικά», σημείωσε. Η αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε τρεις λόγους που αυτό θα μπορούσε να συμβεί: διαρκείς διαταραχές στην προσφορά, διαρθρωτικές αλλαγές όπως η πράσινη μετάβαση και μεγαλύτερη αισιοδοξία των καταναλωτών.

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, όμως ανακοίνωσε ότι περιορίζει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP. Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με μέτρια χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έναντι των δυο προηγούμενων τριμήνων. Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης προχωρά με θετικούς ρυθμούς, η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πριν την πανδημία μέχρι το τέλος του 2021, συμπληρώνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας Αναφορικά με τον πληθωρισμό, είπε ότι βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως ο αυξάνεται πάνω από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, αλλά μεσομακροπρόθεσμα δείχνει πως κινείται κάτω από το στόχο.  «Έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξαφανιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία», σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τα προγράμματα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Η Λαγκάρντ γνωστοποίησε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αναφορικά με τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ίδια είπε πως «δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για επανεκτίμηση των υποστηρικτικών μέτρων», συμπληρώνοντας «και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε». Το ζήτημα θα εξεταστεί και θα επανεκτιμηθεί από την ευωτράπεζα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ. Εν συνεχεία, επισήμανε ότι η απόφαση για τη μείωση του PEPP λήφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.  Για τις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται σε σειρά χωρών της ΕΕ, τόνισε πως «παρατηρούμε την πορεία των τιμών και θα ξέρουμε εν καιρώ πόσο θα διαρκέσουν και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία».

Στη Γερμανία, η οικονομία έτρεξε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 467.52 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.25%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,189.05 μονάδες, με κέρδη 0.45%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,068.6 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.56%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,699.25 μονάδες, με άλμα 0.57%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,676.93 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.20%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,919 μονάδες, με άνοδο 0.91%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,813.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.36%.