Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ πραγματοποιήθηκε η ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο ετήσιο συνέδριο στο Jackson Hole.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Fed θα ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών τίτλων, που πραγματοποιεί για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, όπως έκανε γνωστό ο Πάουελ. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι ένας από την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να "μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος. Παράλληλα, δήλωσε ότι "στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά". Ο ίδιος επεσήμανε ότι η οικονομία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι έχει να διανύσει ακόμη "πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων. "Θεωρώ ότι ο στόχος της 'ουσιαστικής περαιτέρω προόδου' έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ενώ υπήρξε επίσης σαφής πρόοδος όσον αγορά τη μέγιστη απασχόληση", είπε και πρόσθεσε ότι "η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επερχόμενης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να εκληφθούν όμως ως σημάδια σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, για την οποία έχουμε διαφορετική στρατηγική".

Η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά τον Αύγουστο παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τους νέους κανόνες που απαιτούν υγειονομικό "διαβατήριο" για να εισέλθει κανείς σε πολλά καταστήματα λιανικής. Η στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 99 μονάδες από τις 100 τον Ιούλιο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για παραμονή του ποσοστού στις 100 μονάδες. Με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει το τέταρτο κύμα κορονοϊού καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα, η κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από τους ανθρώπους στις αρχές του μήνα, να δείχνουν αποδεικτικό εμβολιασμού για να μπουν σε καφέ, εστιατόρια, τρένα και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Οι επενδυτές κοιτούν και την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους χθες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 472.34 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.43%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,190.85 μονάδες, με κέρδη 0.50%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,150.2 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.35%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,846.25 μονάδες, με άλμα 0.33%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,681.92 μονάδες, ενισχύθηκε 0.24%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,005.5 μονάδες, με άνοδο 0.56%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,924 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.35%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις