Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά τις ανησυχίες ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη, ενώ η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη να είναι ελαφρά μόνο χαμηλότερος από το υψηλό επίπεδο 20ετίας που κατέγραψε τον Ιούλιο, καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών επέτρεψε το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της πορείας των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε ελαφρά στις 59,5 μονάδες από τις 60,2 τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τους με τον υψηλότερο σχεδόν ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά εξακολουθούν να μη μπορούν να ολοκληρώσουν όλες τις νέες παραγγελίες, με τις ανεκπλήρωτες εργασίες να κινούνται με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης διατηρήθηκε στις 56,1 μονάδες. Ο μεταποιητικός τομέας ήταν ισχυρός και τον Αύγουστο, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 61,5 μονάδες έναντι 62,8 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 59,2 από 61,1 μονάδες. Οι καθυστερήσεις στην προσφορά, ωστόσο, συνέχισαν να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών ανήλθε στις 87,3 μονάδες έναν 89,2 τον Ιούλιο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε οριακά στις 59,7 από τις 59,8 μονάδες τον Ιούλιο. Οριακά επιβραδύνθηκε και η ζήτηση σε σχέση με τον Ιούλιο - υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί - αλλά ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο οποίος μετρά την αισιοδοξία για τον επόμενο χρόνο, μειώθηκε στις 68,6 από 69,1 μονάδες.

Aβέβαιη εξαγορά, ύψους 40 δισ. δολαρίων, της βρετανικής ARM, από την Nvidia Corp, αφού η επιτροπή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου γνωστοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί εκτεταμένη έρευνα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 472.2 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.73%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,181.14 μονάδες, με κέρδη 0.81%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,110 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.31%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,855.3 μονάδες, με άλμα 0.30%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,683.1 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.86%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,047.5 μονάδες, με άνοδο 0.50%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,968 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.59%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις