Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, επηρεασμένες από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι ο πληθωρισμός και η απασχόληση παραμένουν πολύ κάτω από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, γεγονός που σημαίνει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ήπιες και οι οικονομικές προοπτικές "εξαιρετικά αβέβαιες", παρά την άνοδο που σημείωσαν φέτος οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Κλείνοντας, δήλωσε πως "η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος".

Ανάπτυξη 0,3% κατέγραψε το γερμανικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία Destatis. Μετά την ιστορική βουτιά κατά 9,7% το δεύτερο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, η γερμανική οικονομία είχε ανακάμψει κατά 8,5% το τρίτο τρίμηνο. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 ωστόσο η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού και του νέου lockdown. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ κινήθηκε 2,7% αρνητικά σε προσαρμοσμένη βάση ως προς τις τιμές. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν ελαφρώς πιο θετική από την εκτίμηση της 29ης Ιανουαρίου, και ως προς το τέταρτο τρίμηνο και ως προς ολόκληρο το 2020, με τη συρρίκνωση να φτάνει στο 4,9%.

Βελτιώθηκε το κλίμα στον μεταποιητικό τομέα της Γαλλίας, κατά τον Φεβρουάριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας εμφάνισαν ότι το κλίμα στη μεταποίηση σημείωσε άνοδο στις 97 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι του αναθεωρημένου επιπέδου των 96 μονάδων τον Ιανουάριο.

O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's αναθεώρησε σήμερα ανοδικά τις οικονομικές του προβλέψεις για το έτος για τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές, αλλά επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την Ευρώπη ύστερα από τα αυστηρά lockdowns που επιβλήθηκαν στην περιοχή για την ανακοπή της εξάπλωσης της COVID-19. Ο Moody's αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 4,7% από το 4,2% που ανέμενε τον Νοέμβριο. Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές προβλέπεται τώρα να διαμορφωθεί στο 7% από το 6,1%, κυρίως λόγω των ανοδικών αναθεωρήσεων για την Κίνα, την Ινδία και το Μεξικό. Οι προβλέψεις για την ευρωζώνη και τη Βρετανία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στο 3,7% και 4,7% από το 4,7% και 5,2% αντίστοιχα. «Οι επιπτώσεις σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, σε κλάδους και περιοχές συνεχίζουν να είναι ανομοιόμορφες και η κρίση της COVID-19 θα διαρκέσει ως πρόκληση για τις οικονομίες του κόσμου πολύ περισσότερο από τον ορίζοντα των διετών μας προβλέψεων», ανέφερε ο Moody's σε έκθεσή του για τις νέες προβλέψεις.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σχεδιάζει να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια κατά της COVID-19 απ’ όσα έχει δεσμευθεί το δεύτερο τρίμηνο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, η Lloyds Banking Group γνωστοποίησε προ φόρων κέρδη 792 εκατ. στερλίνων για το δ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 έφτασαν τις 1,45 δισ. στερλίνες. Απώλειες 70% στα καθαρά κέρδη για το 2020 έκανε γνωστές η εταιρία αθλητικών ειδών Puma. Η Telecom Italia ανακοίνωσε άνοδο στα καθαρά κέρδη του δ΄ τριμήνου, παρά τη μείωση των εσόδων. Τα κέρδη της Iberdrola SA σημείωσαν άνοδο το 2020, ενώ προχώρησε και σε αύξηση μερίσματος.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 413.21 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.46%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,704.55 μονάδες, με κέρδη 0.42%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,660.73 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.53%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,976.6 μονάδες, με άλμα 0.81%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,797.98 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.31%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,102.5 μονάδες, με άνοδο 0.71%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,269 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.2%.