Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, παρόλο που η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly γνωστοποίησε χθες ότι αναστέλλει προσωρινά τις δοκιμές φαρμάκου κατά της COVID-19, ενώ λίγες ώρες πριν η Johnson & Johnson διέκοψε τις δοκιμές σε πειραματικό εμβόλιο εξαιτίας ενός εθελοντή που νόσησε.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των ασθενών με νέο κορονοϊό που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε το όριο των 1.500, για πρώτη φορά από τις 27 Μαΐου, με τα στοιχεία αυτά να εντείνουν τους φόβους για την επιβολή τοπικών λοκντάουν στη χώρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 υπερέβη το όριο των 8.600 για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου.

Πτώση 7,2% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, όπως και αναμενόταν, κυρίως λόγω της βουτιάς στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από τη μεγαλύτερη παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ενώ βυθίστηκε 7,2% σε ετήσια. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση και 13,2% σε ετήσια. Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, αυξήθηκε 6,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 4,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 –ηταν η μονη κατηγορία που κατέγραψε ετήσια κέρδη τον Αύγουστο.

Τα μεγαλύτερη οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει βραδύτερα από την πανδημία του κορονοϊού σε σχέση με ό,τι προέβλεπαν τον Απρίλιο. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters από πηγές, τα ινστιτούτα αναμένουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,4% το 2020, περισσότερο από την ύφεση 4,2% που προέβλεπαν τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη των ινστιτούτων, η οποία αποτελεί τη βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 4,7% το 2021, λιγότερο από το 5,8% που εκτιμούσαν τον Απρίλιο, ενώ για το 2022 αναμένουν ανάπτυξη 2,7%. Τα ινστιτούτα ανέφεραν ότι η ανάκαμψη συγκρατείται από τους τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως της εστίασης, του τουρισμού, των εκδηλώσεων και των αεροπορικών ταξιδιών. «Η δραστηριότητα στο τμήμα αυτό της γερμανικής οικονομίας θα… φθάσει την υπόλοιπη οικονομία μόνο όταν αρθούν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, κάτι που δεν αναμένουμε πριν από το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο επικεφαλής για τις προβλέψεις του ινστιτούτου του Κιέλου.

Στις ΗΠΑ, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε χθες, πως το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για ένα στοχευμένο πακέτο βοήθειας, οικονομικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε χθες την έγκριση να επιβάλει δασμούς ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που λάμβανε από τις ΗΠΑ η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, γεγονός που εκτιμάται ότι θα εντείνει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δικαιώνει την ΕΕ απειλεί να επιτείνει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές εκτιμούν ότι η απόφαση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει επιτέλους σε συνομιλίες για να επιλυθεί μια εμπορική διαμάχη που κρατά 16 χρόνια.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στα ίδια, όντας στις 370.84 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,272.45 μονάδες, με πτώση 0.21%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,934.91 μονάδες, χάνοντας 0.58%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 13,022.25 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,941.66 μονάδες, διολίσθησε 0.12%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,603.5 μονάδες, με κέρδη 0.23%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,918 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.62%.