Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ξεπερνώντας τις επενδυτικές ανησυχίες για την επιδημία του κοροναϊού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ άλλοι 108 ασθενείς υπέκυψαν εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 10ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των θυμάτων ως χθες σε 1.016. Η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται να φθάσει στο αποκορύφωμά της στην Κίνα αυτό τον μήνα και ίσως έχει τελειώσει έως τον Απρίλιο, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα υγείας.

Μάλιστα η εφημερίδα The Guardian τονίζει πως η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, όπως προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB) προχώρησε στην διάθεση έκτακτων δανείων οικονομικού ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 2,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονoϊού (NCP).

Περισσότερες από 300 κινεζικές εταιρείες αναζητούν τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 57,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκλεισμοί κινεζικών πόλεων, η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και αλυσίδων τροφοδοσίας, έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές. Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών περιλαμβάνονται ο όμιλος υπηρεσιών διανομής Meituan Dianping, η κατασκευάστρια smartphones Xiaomi Corp και ο όμιλος μεταφορικών υπηρεσιών Didi Chuxing Technology Co, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η κινεζική εταιρεία Xinchao Media ανακοίνωσε χθες την απόλυση 500 μελών του προσωπικού, το ένα τέταρτο των απασχολουμένων, και η αλυσίδα εστιατορίων Xibei ανακοίνωσε ότι έχει δυσκολίες με την πληρωμή των 20.000 εργαζομένων της.

Σήμερα, το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι «ουδέποτε επιδόθηκε» σε κυβερνοκατασκοπεία, μετά την απαγγελία κατηγοριών χθες στις ΗΠΑ σε βάρος τεσσάρων Κινέζων στρατιωτικών για τη γιγάντια πειρατεία προσωπικών δεδομένων του αμερικανικού πιστωτικού κολοσσού Equifax.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της FED, το δεύτερο εξάμηνο του 2019, τόνισε πως η αμερικάνικη «οικονομία φάνηκε ανθεκτική στις παγκόσμιες αντιξοότητες που εντάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι». Παράλληλα, σημείωσε πως αυξήθηκε περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα και ενδυναμώθηκε η αγορά απασχόλησης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν βλέπει λόγο για προσαρμογή των αμερικανικών επιτοκίων εκτός κι αν υπάρξουν νέες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε «ουσιαστική επανεξέταση» των σημερινών προοπτικών. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «παρακολουθούμε στενά την εμφάνιση του κοροναϊού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή στην Κίνα η οποία να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία».

Στα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί το Λονδίνο να μην έχει «ψευδαισθήσεις» για τη θέση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, την οποία οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τους προσεχείς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βρετανικό ΑΕΠ εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,05%, σε χαμηλό περίπου 10 ετών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 428.73 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 0.96%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.825,55 μονάδες, με άνοδο 0,85%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 7.498,1 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,69%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13.630,81 μονάδες, με άλμα 1,01%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6.054,76 μονάδες, ενισχυμένος 0,65%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 24.688,89 μονάδες, με κέρδη 0,74%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.872 μονάδες, ανεβαίνοντας 0,57%.