Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ανοδικά κινήθηκε σε επίπεδο έτους ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Απρίλιο, με τις καταναλωτικές δαπάνες να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ενίσχυσης 4,2% τον Μάρτιο. Ο δείκτης ήταν στο 7% τον Ιούνιο του 2022. Οι αναλυτές περίμεναν 4,3%. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης ανέβηκε 0,4%, ενώ αναμενόταν 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε 4,7% σε ετήσια βάση από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν 4,5%. Το προσωπικό εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,4% σε επίπεδο μήνα. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,8% έναντι πρόβλεψης για 0,5%, ενώ τον Μάρτιο βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι πλησιάζουν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια και ταυτόχρονα θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Aύξηση σημείωσαν  οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία κατά τον Απρίλιο, όντας πάνω από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία από την Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Συγκεκριμένα, ο όγκος των αγαθών ενισχύθηκαν σε φυσικά καταστήματα και διαδίκτυο κατά 0,5% από τον Μάρτιο, κατά τον οποίο είχαν πέσει 1,2%. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων περίμενεν άνοδο 0,3%. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε κάθε κατηγορία που παρακολουθεί η ONS εκτός από τα καύσιμα και τα είδη οικιακής χρήσης. Ο όγκος των πωλήσεων το τρίμηνο έως τον Απρίλιο ανέβηκε 0,8% τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2021. Στο έτους οι πωλήσεις διολίσθησαν κατά 3% από τον Απρίλιο πέρυσι, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 2,8%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 461.72 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.21%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,338.85 μονάδες, με κέρδη 1.62%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,626.57 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.74%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,984.85 μονάδες, με άλμα 1.21%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,319.18 μονάδες, ενισχύθηκε 1.24%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,703 μονάδες, με άνοδο 1.12%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,192.05 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.83%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα