Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Morgan Stanley βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικαλούμενο μία σταθερή επιδείνωση στην πορεία της αγοραστικής δύναμης κατά τους προηγούμενους μήνες, όπως αυτή καταγράφεται σε έρευνες των στελεχών των επιχειρήσεων. Το ΔΝΤ απέδωσε την απαισιόδοξη εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία στην σφιχτή νομισματική πολιτική που προκλήθηκε από την αυξανόμενη πορεία του πληθωρισμού σε ευρεία κλίμακα, στην ασθενή δυναμική της ανάπτυξης στην Κίνα, στα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και στην ανασφάλεια στον τομέα των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ΔΝΤ προχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε μείωση της εκτίμησης του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 στο 2,7% έναντι μίας προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 2,9%.

Σε ιστολόγιο που προετοιμάστηκε για μία διάσκεψη των ηγετών της ομάδας των κρατών-μελών G20 στην Ινδονησία, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υψηλής συχνότητας “επιβεβαιώνουν ότι η προοπτική είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη”, ειδικότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το περιεχόμενο πρόσφατων ερευνών με τη συμμετοχή επιχειρηματικών στελεχών για την πορεία της αγοραστικής δύναμης που καθορίζουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις δραστηριότητες της προσφοράς υπηρεσιών, σηματοδοτούν την ένδειξη αδυναμίας στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες των χωρών της ομάδας G20, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται, ενώ ο πληθωρισμός διατηρείται πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

Μία επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη θα μπορούσε να πλήξει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία τέτοια εξέλιξη από την άλλη μεριά, δρομολογεί “αυξημένους κινδύνους για μία κρίση χρέους των χωρών με ευάλωτες οικονομίες”, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Επίσης, τα όλο και αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ.

Η Morgan Stanley, σε νέα έκθεσή της για την Ευρώπη, εκτιμά ότι θα διολισθήσει σε οικονομική ύφεση το 2023 και μάλιστα σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και με μεγάλες δυσκολίες. Σε προηγούμενη έκθεσή του, ο επενδυτικός οίκος είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την διαμορφωθείσα κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει αντίκτυπο – διαρκείας της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς οι υψηλές τιμές και η αβεβαιότητα επί των ενεργειακών προμηθειών θα επιμένουν έως τον χειμώνα του 2023-24» Τονίζεται ότι σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οικονομία των ΗΠΑ θα γλιτώσει έστω και οριακά την ύφεση. Σε άλλη ρότα, αυτή της ισχυρής ανάκαμψης, θα κινηθεί η οικονομία της Κίνας καθώς και των αναδυόμενων χωρών της Ασίας.

Η UBS εκτιμά ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι δυσοίωνες, καθώς προβλέπει ότι ο  ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 θα κυμανθεί στο 2,1%, πολύ κάτω από την μακροπρόθεσμη τάση (περίπου 3,5%). 

Ενισχύθηκε κατά 4,9% η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση στη μεγαλύτερη αύξησή της από τον Αύγουστο του 2021, Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,9% δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο, συνχίζοντας την ανοδική πορεία καθώς είχε ενιχυθεί κατά 2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία. Η αύξηση της παραγωγής ξεπέρασε κατά πολύ τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά μόλις 0,3%. Η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε για τρίτο συναπτό μήνα (κατά 3,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 1,4% τον Αύγουστο), ενώ εκείνη των κεφαλαιουχικών αγαθών για δεύτερο συναπτό μήνα (1,5% τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,9%). Υπήρξαν ωστόσο και κλάδοι που υποχώρησαν, όπως η παραγωγή ενέργειας (-1,1% έναντι -0,1% τον Αύγουστο), τα ενδιάμεσα αγαθά (-0,9% έναντι -0,5%) και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως τηλεοράσεις και πλυντήρια (-0,9% έναντι 1%).

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο, καθώς και την εκτίμηση για την επόμενη χρονιά, επικαλούμενος τις εντεινόμενες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων. Η ζήτηση για πετρέλαιο το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 2,6%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη μηνιαία του έκθεση, μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. «Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, στους καθοδικούς κινδύνους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η έκθεση αυτή είναι η τελευταία πριν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου για να ορίσουν την πολιτική τους. Η ομάδα αυτή, που πρόσφατα μείωσε τους στόχους για την παραγωγή, θα παραμείνει επιφυλακτική, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Για την επόμενη χρονιά, ο ΟΠΕΚ αναμένει η ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί κατά 2,24 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια πρόβλεψη επίσης μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

H Goldman Sachs αναμένει να πέσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το 2023, προβλέποντας ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει στο 2,9% έως τον Δεκέμβριο του 2023 από το 5,1% που βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα με δείκτη του πρακτορείου Bloomberg, η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Παρισιού (Euronext Paris) ξεπέρασε την αντίστοιχη των εισηγμένων στο LSE σε όρους δολαρίου

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγή, εν μέσω των συνεχιζόμενων οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγονται συνομιλίες, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 432.73 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.11%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,887.65 μονάδες, με κέρδη 0.50%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,394.45 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.04%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,313.05 μονάδες, με άλμα 0.62%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,609.17 μονάδες, ενισχύθηκε 0.22%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,600 μονάδες, με άνοδο 0.59%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,166.92 μονάδες, αυξανόμενος 0.85%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα