Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η Ρωσία προχώρησε σε μερική επιστράτευση αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι ήδη ανησυχούσαν για την πιθανή τρίτη κατά σειρά μεγάλη αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την είδηση για την πρώτη επιστράτευση που κήρυξε η Μόσχα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση, προχωρώντας σε σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Fed αναμένεται ότι θα αυξήσει αργότερα σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική της εναντίον του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Μερικοί χρηματιστές αναμένουν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα.

H Deutsche Bank, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2,2% το 2023, ενώ στην προηγούμενη τους πρόβλεψη οι αναλυτές της Deutsche έβλεπαν συρρίκνωση 0,3%. Η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις αποστολές ενέργειας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκτιμάται ότι θα μειωθεί έως και κατά 4%. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί μεν από 8,2% φέτος, αλλά θα συνεχίσει να κυμαίνεται στην περιοχή του 6,2% μεσοσταθμικά το 2023. Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η Deutsche Bank εξακολουθεί να αναμένει άνοδο στο 2,5% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Την πεποίθηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την εδραίωση των αυξήσεων στις τιμές, εξέφρασε χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον βαθιά διαταραγμένο από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει τις πρώτες επιπτώσεις πολλών τέτοιων σοκ. Μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι δεν θα εδραιωθούν. Αυτό ακριβώς κάνει η ΕΚΤ», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη. «Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού να επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά και να δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη «αποδείχθηκε πολύ υψηλότερη και πιο επίμονη από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων μεγάλων νομισμάτων, νωρίτερα, σημείωνε άλμα, φθάνοντας σε υψηλό είκοσι ετών μετά την ανακοίνωση Πούτιν.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 407.15 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.92%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,492.45 μονάδες, με κέρδη 0.73%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις  7,237.7 μονάδες, χάνοντας 0.63%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,764.13 μονάδες, με άλμα 0.74%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,031.33 μονάδες, διολίσθησε 0.87%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,026 μονάδες, με άνοδο 1.16%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος στις 7,870.37 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα