Αγορές

Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ανάπτυξη ύψους 0,1% σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το β' τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία σε προηγούμενη εκτίμησή της προέβλεπε στασιμότητα για τη γερμανική οικονομία. Βελτίωση διαπιστώνεται και σε ό,τι αφορά την ταμειακή κατάσταση του κράτους, με το έλλειμμα κρατιδιακών, δημοτικών και κοινωνικών ταμείων να περιορίζεται στο 0,7% κατά το α' εξάμηνο του 2022, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι έφθανε το 4,3%, λόγω κυρίως των έκτακτων δαπανών για την πανδημία του κορονοϊού.

Μικρή επιδείνωση σημείωσε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο, αφού οι επιχειρήσεις έγιναν πιο απαισιόδοξες εξαιτίας της αύξησης του κόστους και της απειλής έλλειψης φυσικού αερίου. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτο Ifo σημείωσε πτώση στις 88,5 μονάδες τον Αύγουστο, από το αναθεωρημένο ποσοστό των 88,7 μονάδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 87,2 μονάδες. Οι γερμανικές επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και η ισχυρή απαισιοδοξία για τις προοπτικές τους στους επόμενους μήνες, είναι ουσιαστικά αμετάβλητη. Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε στις 97,5 μονάδες τον Αύγουστο από τις 97,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης αξιολόγησης των προσδοκιών των εταιρειών υποχώρησε στις 80,3 από τις 80,4 μονάδες.

Αυξήθηκε 40,4% η βιομηχανική παραγωγή στην Ισπανία τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, από 43,1% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκαν ξανά, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE). Η δωδεκάμηνη αύξηση της τιμής της βιομηχανικής παραγωγής κορυφώθηκε σε ιστορικό ρεκόρ 47% την περίοδο έως τον Μάρτιο.

Μια πιο ήπια αύξηση επιτοκίων κατά το ήμισυ των 50 μονάδων βάσης που τελικά αποφασίστηκε, ζητούσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου, ενώ κατεγράφη ομοφωνία για το νέο εργαλείο, το οποίο στοχεύει στην αποτροπή της υπέρμετρης ανόδου του κόστους δανεισμού. 

«Πολύ μεγάλος αριθμός μελών συμφώνησε ότι ήταν σκόπιμο να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, όπως πρότεινε ο κ. Lane. Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θεωρήθηκε δικαιολογημένη ενόψει της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιούνιο», όπως σημειώνεται. Αναφορικά με την αγορά ομολόγων τονίζεται: «Οι κίνδυνοι κατακερματισμού θεωρήθηκαν πιο πιθανοί στο τρέχον περιβάλλον, στο οποίο η νομισματική πολιτική ομαλοποιείται εν μέσω μεγάλων κραδασμών από την πλευρά της προσφοράς και αυξανόμενων κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη».

Οι αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

Το ετήσιο συμπόσιο της Fed ξεκινά σήμερα, με τον Πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να εκφωνεί ομιλία αύριο Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 433.33 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.3%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,676.85 μονάδες, με κέρδη 0.26%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,481.05 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.13%

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,272.45 μονάδες, με άλμα 0.4%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,381.56, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,492 μονάδες, με άνοδο 0.27%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,187.71 μονάδες, χάνοντας 0.14%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα