Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street χάρη στο εμπόριο και στην αποφυγή νέου shutdown


Ισχυρή άνοδο σημειώθηκε στην αποψινή συνεδρίαση της Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 400 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας που συνεχίζουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας στις αρχές Μαρτίου.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ τόνισε σήμερα ότι είναι ανοικτός να επιτρέψει να ξεπεραστεί ελαφρώς η προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά, εάν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών βρίσκονται κοντά σε μια πλήρη συμφωνία.

Εξάλλου στο τέλος της εβδομάδας θα ταξιδέψει στο Πεκίνο ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούσιν για συζητήσεις υψηλού επιπέδου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σημαντικά κέρδη 2,8% και 1,64% εμφάνισαν οι μετοχές των Caterpillar και Boeing, δύο εταιρειών που είναι «ευαίσθητες» σε θέματα του εμπορίου, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό.

Θετικός είναι εξάλλου και ο αντίκτυπος από την αποφυγή νέου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Επιπλέον καθησυχαστικός για την αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ. «Δεν νιώθουμε ότι η πιθανότητα ύφεσης είναι αυξημένη» ανέφερε σε ομιλία που έδωσε στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτινάχτηκε στο τέλος του 2018 σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 7,34 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο από 7,17 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 100.000, ενώ σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στους τομείς της φιλοξενίας και της εστίασης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,49% ή 372 μονάδες στις 25.425, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,28% στις 2.7344 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,46% στις 7.414 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,3% στα 53,10 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.314 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ –για πρώτη φορά μετά από οχτώ μέρες ανόδου- στο 1,1335 δολ. από 1,1277 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,68%.