Πολιτική

Κέρδη στη Wall παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου


Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν ανοδικά την Τρίτη, παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο S&P 500 τερμάτισε 30.66 μονάδες, ή 1,6%, υψηλότερα στις 1,895.43 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow τερμάτισε 220,72 μονάδες, ή 1,4%, υψηλότερα στις 16,194.56 μονάδες. Ο Nasdaq Composite τελείωσε 98,44 μονάδες, 2,3%, υψηλότερα στις 4,435.96 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές ανέκτησαν το ενδιαφέρον τους για τις αμερικανικές μετοχές σπάζοντας την ισχυρή συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου που ίσχυε τις τελευταίες εβδομάδες.

 Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως εξαγωγείς πετρελαίου, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν σήμερα να παγώσουν τα επίπεδα της παραγωγής του αργού, αλλά είπαν ότι η συμφωνία εξαρτάται και από τους άλλους παραγωγούς,  ένα βασικό εμπόδιο, με το Ιράν να απουσιάζει από τη συνάντηση και να εμφανίζεται αποφασισμένο να αυξήσει την παραγωγή.

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν την πρόταση ύστερα από συνάντηση στη Ντόχα που δεν είχε γίνει γνωστή σχετικά με την ανάληψη κοινής δράσης προκειμένου να βοηθήσουν τις τιμές να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Εουλόχιο Ντελ Πίνο δήλωσε πως την Τετάρτη θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ιράν και το Ιράκ στην Τεχεράνη.

Οι τιμές του πετρελαίου ενώ ενισχύονταν αφότου έγινε γνωστή η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στη συνέχεια,  μάζεψαν  τα κέρδη τους υποχωρώντας καθώς εξασθένησαν οι προσδοκίες των επενδυτών ότι το πάγωμα είναι αρκετό.

Το Ιράν, βασικός ανταγωνιστής της Σαουδικής Αραβίας, έχει δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του αργού τους επόμενους μήνες καθώς προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε μετά από χρόνια διεθνών κυρώσεων, οι οποίες ήρθησαν τον Ιανουάριο.

Το γεγονός ότι η παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία – οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς του κόσμου – είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα επίσης καθιστά δύσκολη μια συμφωνία καθώς το Ιράν παράγει τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερο σε σχέση με την ικανότητά του και τα προ των κυρώσεων επίπεδα.

«Πιστεύουμε ότι άλλοι παραγωγοί χρειάζεται να προχωρήσουν αμέσως σε πάγωμα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και του Ιράκ. Πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο έχει στόχο να σταθεροποιήσει την αγορά», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Μοχάμεντ αλ-Σάντα.

Το Ιράκ επίσης έχει πει εδώ και καιρό ότι αναμένει την παραγωγή του να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, αλλά τον περασμένο μήνα εμφανίστηκε έτοιμο να τη μειώσει εάν υπάρξει συμφωνία από τον ΟΠΕΚ και τους παραγωγούς εκτός του οργανισμού.

Η συνάντηση στη Ντόχα έγινε ύστερα από τουλάχιστον 18 μήνες πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με την τιμή του αργού να υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια από τα υψηλά επίπεδα των 115 δολαρίων στα μέσα του 2014.

 Η υποχώρηση πυροδοτήθηκε από την αύξηση της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στον ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή για να προστατεύσουν το μερίδιό τους στην αγορά και να οδηγήσουν τους παραγωγούς υψηλότερου κόστος εκτός της αγοράς. 

Η Σαουδική Αραβία εδώ και καιρό επιμένει ότι θα μειώσει την παραγωγή μόνο εάν συμφωνήσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί εκτός του οργανισμού, αλλά η Ρωσία, ο Νο2 εξαγωγέας, έχει πει ότι δεν θα συνταχθεί με μια τέτοια κίνηση καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Σιβηρία είναι διαφορετικά από αυτά του ΟΠΕΚ. 

Το κλίμα άρχιζε να αλλάζει τον Ιανουάριο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

 Ενώ η Βενεζουέλα είναι ο παραγωγός που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου είναι μόνο ένα μέρος αυτού που χρειάζεται η Ρωσία για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της στην πορεία της προς τις φετινές βουλευτικές εκλογές. Δυσκολίες αντιμετωπίζει και η Σαουδική Αραβία, που πέρυσι ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 98 δισεκ. δολαρίων.

 Αλλά ενώ μιλούσε για πιθανή συνεργασία με τον ΟΠΕΚ, η Ρωσία αύξησε τον Ιανουάριο την παραγωγή της σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο. «Ακόμα κι αν παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, υπάρχει συσσώρευση στα παγκόσμια αποθέματα τα οποία θα συνεχίζουν να βαρύνουν τις τιμές. Άρα, ενώ είναι θετικό βήμα, δεν πιστεύω ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης, απλά επειδή ήδη υπάρχει υπερπροσφορά τον Ιανουάριο», σχολίασε ο Ντομινίκ Χάιγουντ, αναλυτής στην Energy Aspects.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης μεταποίησης Empire State της New York Fed διαμορφώθηκε στις -16,6 μονάδες τον Φεβρουάριο από -19,4  μονάδες τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, ερωτηματικά υπάρχουν ακόμα για την πορεία της πολιτικής που χαράζει η Fed, ενώ στήριξη παρέχουν τα χθεσινά σχόλια του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ πως δεν διστάσει να λάβει νέα μέτρα τόνωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις