Αγορές

Οριακά κέρδη στη Wall με το βλέμμα στη Fed


Με μικρή άνοδο έκλεισε απόψε η Wall Street, ωθούμενη από τον τεχνολογικό κλάδο.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι κύριοι δείκτες ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, με το Nasdaq να οδηγεί το την "κούρσα", την ίδια ώρα που οι επενδυτικοί κύκλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής για την κρίσιμη συνάντηση της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος για μελλοντική μείωση των επιτοκίων εντός του 2019.

Η Fed ενδέχεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, κατά την διήμερη συνεδρίαση της, αλλά η μετέπειτα δήλωση πολιτικής που θα ακολουθήσει, αναμένεται να δώσει μια εικόνα για τις προθέσεις της.

Την ίδια ώρα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) –μια εξέλιξη που πιθανότατα θα υποδαυλίσει την υπάρχουσα ένταση με τις ΗΠΑ– προσθέτοντας όμως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη χρόνο για να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε πως «Το σχέδια εμπλουτισμού του Ιράν είναι πιθανά μονάχα γιατί η φρικτή πυρηνική συμφωνία άφησε τις δυνατότητές του ακέραιες», συμπληρώνοντας ότι «ο πρόεδρος Τραμπ το κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο πυρηνικός εκβιασμός του καθεστώτος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας».

Αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε τη διακοπή χρηματοδότησης προς το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα απελευθερώσει κονδύλια μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις πως οι τρεις χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 26,110.83 μονάδες.

Παράλληλα, ο S&P 500 παρέμεινε, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση, στις 2,888.38 μονάδες.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,845.02 μονάδες, με κέρδη 0.62%.