Αγορές

Κέρδη στη Wall με ώθηση από το εμπόριo


Με άνοδο έκλεισε απόψε η Wall Street, με τις εμπορικές συνομιλίες να οδεύουν προς την πρώτη συμφωνία.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη, καθώς χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, υποστήριξε ότι η πρώτη φάση του ντιλ πλησιάζει, ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ εξακολουθεί να ζητά απομάκρυνση των δασμών.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε, σήμερα, ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.  Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,2%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 3,1%.

Παράλληλα, μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τους τομείς της μεταποίησης, της εξόρυξης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να δίνουν τη σχετική ώθηση. Συγκεκριμένα η Fed έκανε γνωστό, σήμερα, ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,8% τον Οκτώβριο μετά από απώλειες 0,3% τον Σεπτέμβριο.Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα πέσει 0,4% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα. Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,6% τον περασμένο μήνα, η εξορυκτική παραγωγή 0,7%, ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σημείωσαν απώλειες 2,65.

Μεγάλη πτώση των τιμών εισαγωγών καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην κατρακύλα των τιμών των πετρελαιοειδών. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 0,2%. Οι τιμές των πετρελαιοειδών έπεσαν κατά  3,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ασία, καθώς δεν προβλέπεται άμεσα τερματισμός των διαδηλώσεων, το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία το τρίτο τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, με την οικονομία να υφίσταται πιέσεις από τις ολοένα και πιο βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης που συμβάδιζαν με την αρχική εκτίμηση. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, εξέλιξη που ορίζεται από τεχνικής άποψης ως ύφεση. οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το χρηματοπιστωτικό και εμπορικό κέντρο πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγαλύτερης διάρκειας και σοβαρότερη κάμψη συγκριτικά με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ύφεσης το 2008/2009 και της επιδημίας του SARS το 2003. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9%, επίσης επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Τα στοιχεία είναι τα ασθενέστερα από την παγκόσμια κρίση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημαντική αύξηση σημείωσε το παγκόσμιο χρέος σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF). Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, διογκώθηκε κατά 7,5 τρισ. δολάρια. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ποσό του θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2019. Η άνοδος αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον εκτεταμένο δανεισμό στον οποίο έχουν οδηγηθεί αρκετά κράτη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της αύξησης. Παράλληλα, το χρέος αναπτυγμένων κρατών έφτασε στο υψηλότερο σημείο ως τώρα , στα 71,4 τρισ. δολάρια (220% του ΑΕΠ).

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 28,004.89 μονάδες, με κέρδη 0.80%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 άγγιξε τις 3,119.4 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.74%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 8,540.83 μονάδες, με κέρδη 0.73%.