Αγορές

Κέρδη στη Wall - 200 μονάδες πάνω ο Nasdaq


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς ο  ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ενδιάμεσες εκλογές βρίσκονται στο προσκήνιο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, ενώ αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 7,9%. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,2%. Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 0,4% υψηλότερα τον Οκτώβριο έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,6%. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,3%, ενώ ανέμεναν 0,5%.  Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης άγγιξε το 6,3% από 6,6% τον Σεπτέμβριο, όντας σε υψηλό 40 ετών, με τους αναλυτές να αναμένουν οριακές απώλειες στο 6,5%. 

Ολα τα βλέμματα στις ΗΠΑ είναι στραμμένα σήμερα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μη καταμετρημένες ψήφοι θα κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας, τρεις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία, οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στη Τζόρτζια θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη μάχη. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Edison Research αργά χθες, Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 197. Μένουν να κριθούν 27 έδρες, για κάποιες από τις οποίες η μάχη είναι στήθος με στήθος.

Διολίσθησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στις 54,7 μονάδες τον Νοέμβριο, πέφτοντας 8,7% σε μηνιαία βάση και σε ετήσια 18,8%.  Ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών μειώθηκε κατά 11,9% σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, στις 57,8 μονάδες.  Οι καταναλωτές αναμένουν πλέον ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται σε ορίζοντα ενός έτους στο 5,1%, οριακά υψηλότερα από το 5,1% που προέβλεπαν τον προηγούμενο μήνα. 

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 7.000 στις 225.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές περίμεναν 220.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, έπεσε στις 218.750 από 219.000.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter Ίλον Μασκ ανέδειξε χθες, Πέμπτη, την πιθανότητα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της αναφερόμενης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, κλείνοντας μία χαοτική ημέρα, που περιλάμβανε προειδοποίηση από μια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, αλλά και τις αποχωρήσειες υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας. Ο δισεκατομμυριούχος είπε στους εργαζόμενους του Twitter στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας. Όπως μετέδωσε το Bloomberg News, η οικονομική κατάσταση της Twitter Inc είναι ασταθής, δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της από τον Μασκ έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (43,26 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Η Κίνα χαλαρώνει τους αυστηρούς κανόνες για την COVID ενίσχυσαν τις μετοχές που σχετίζονται με τα εμπορεύματα καθώς και τις μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,748.46 μονάδες, με κέρδη 0.1%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,991.35 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.88%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,323.33 μονάδες, με άνοδο 1.88%.

O χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 15,70 δολάρια ή 0,9%, στα 1.769,40 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα ανέβηκε 5,5%.

Στο πετρέλαιο, το αμερικανικό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου  σημείωσε άνοδο 2,49 δολάρια ή 2,9%, στα 88,96 δολάρια και στην εβδομάδα έχασε 3,9%. Το brent παράδοσης Ιανουαρίου μειώθηκε 2,80 δολάρια ή 3%, στα 96,47 δολάρια το βαρέλι και την εβδομάδα διολίσθησε 2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα