Αγορές

Κέρδη σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτικούς κύκλους να αναμένουν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο συνεδριάζει την Πέμπτη, θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, θεωρούν ότι το έκτακτο πρόγραμμά της αγορών λόγω της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 750 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί κατά 500 δισ. ευρώ, ενώ η ABN Amro θεωρεί ότι θα διπλασιαστεί. Παράλληλα, σημειώνουν ότι τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της, τα απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία και οι προσδοκίες μίας περαιτέρω εκτίναξης των δημόσιων δαπανών και των εκδόσεων ομολόγων υποδηλώνουν ότι μία κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο παραμένει πιθανή.

Στις 39,4 μονάδες ανήλθε ο τομέας της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για 39,5 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις 33,4 μονάδες του Απριλίου, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση που αφορά την παραγωγή παρέμεινε αδύναμη, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας στις 35,6 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των 18,1 μονάδων του Απριλίου.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ οι ταραχές, εξαιτίας της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, συνεχίζονται. Τα επεισόδια μαίνονται και υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία.

Κλειστές παραμένουν οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία, λόγω αργίας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 354.33 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 1.13%

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις  6,169.29 μονάδες, με κέρδη 1.53%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,762.78 μονάδες, ενισχύθηκαν κατά 1.43%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 18,518.5 μονάδες, με άνοδο 1.76%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,220 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.74%.