Αγορές

Κέρδη πάνω από 2,5% στη Wall


Με σημαντικά κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς ο πληθωρισμός, τα οικονομικά στοιχεία και οι αυξήσεις επιτοκίου της Fed βρίσκονται στο προσκήνιο.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, ενώ αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον Σεπτέμβριο, ευρισκόμενος όμως εντός προσδοκιών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών κατανάλωσης ενισχύθηκε 0,5% από τον προηγούμενο μήνα και 5,1% σε επίπεδο έτους. Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο PCE αυξήθηκε 0,3% για τον μήνα και 6,2% στο έτος, όπως και τον Αύγουστο. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ανακοίνωσε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,4% τον Σεπτέμβριο, 0,1% πάνω από την εκτίμηση. Οι δαπάνες ανέβηκαν κατά 0,6%, περισσότερο από την εκτίμηση 0,4%. Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι δαπάνες ενισχύθηκαν 0,3%. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα, ή ό,τι απομένει μετά τις εισπράξεις και άλλες χρεώσεις, ανέβηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, μένοντας όμως σταθερό σε προσαρμοσμένη βάση.

Στο 59,9 βρέθηκε το καταναλωτικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, όντας ελαφρώς βελτιωμένο. Ο δείκτης καταναλωτικής στάσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέβηκε 1,3 μονάδες από 58,6 τον Σεπτέμβριο, ενώ η αρχική ένδειξη ήταν 59,8. Οι οικονομολόγοι περίμεναν 59,8, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ο δείκτης των απόψεων των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 65,6 από 59,7 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες έπεσε στο 56,2 από 58 τον προηγούμενο μήνα.

Η αμερικανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέστρεψε επομένως στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 και η ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα το ΑΕΠ υποχώρησε, κατά 1,6% και κατά 0,6% αντίστοιχα, χωρίς όμως να πέσει η χώρα σε ύφεση, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση και με πολλούς οικονομολόγους. Και αυτό επειδή ναι μεν τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης αντιστοιχούν στον ευρέως αποδεκτό ορισμό της ύφεσης, όμως χάρη στη σταθερότητα της αγοράς εργασίας η πρώτη οικονομία του κόσμου δεν εντάσσεται σε αυτήν την περίπτωση. Ο υπολογισμός του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είναι η μέθοδος που προτιμούν να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Εάν συγκριθεί η μεταβολή απλώς με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπως κάνουν άλλες προηγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ανέρχεται μόνο σε 0,6%.

Περισσότεροι ήταν οι Αμερικανοί που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατά την τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέοι άνεργοι, όντας κατά 3.000 περισσότεροι, έφτασαν στις 217.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 6.000, όντας στις 220.000. Ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας ανέβηκε κατά 55.000, σε 1,44 εκατομμύρια.

Διολίσθησαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτω από το 10,2% που αναμενόταν για τον Σεπτέμβριο, ενώ οικονομολόγοι περίμεναν απώλειες 4% Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση, όντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2010, εξαιρουμένου του Απριλίου 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στις πρώτες μέρες της. Περιφερειακά, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών έπεσαν κατά 16,2% από μήνα σε μήνα στα βορειοανατολικά και μειώθηκαν κατά 30,1% σε ετήσια βάση. Στα Μεσοδυτικά, οι πωλήσεις διολίσθησαν κατά 8,8% για τον μήνα και 26,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στο Νότο, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 8,1% για τον μήνα και έπεσαν κατά 30,0% από έτος σε έτος. Στη Δύση, οι πωλήσεις κατέγραψαν απώλειες κατά 11,7% για τον μήνα και έπεσαν κατά 38,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Federal Reserve αναμένεται να διατηρήσει τη στάση της, θέτοντας βάσεις για αύξηση επιτοκίων στο 5% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, γεγονός που μπορεί να ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, όπως ανέφεραν οικονομολόγοι στο Bloomberg.

Ο Ίλον Μασκ απέκτησε χθες Πέμπτη τον έλεγχο του Twitter, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Μετά το τέλος της σχοινοτενούς διαπραγμάτευσης με άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, και άλλα δύο ηγετικά του στελέχη, κατά δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post

Chevron και Exxon ανακοίνωσαν αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, ομοίως και τα κέρδη δ΄ τριμήνου της Apple. H Amazon αναμένει ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της περιόδου των εορτών θα είναι κάτω από τις εκτιμήσεις και ο ρυθμός ανάπτυξης του cloud έπεσε.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,861.34 μονάδες, με κέρδη 2.59%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,900.55 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.45%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,102.45 μονάδες, με άνοδο 2.87%.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου διολίσθησε 20,80 δολ. ή 1,3%, στα 1.644,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα έχασε 0,7%.

Στο πετρέλαιο, το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου έπεσε 1,19 δολ. ή 1,2%, στα 95,77 δολ. ανά βαρέλι, με αύξηση  2,4% σε επίπεδο εβδομάδας. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 93,77 δολάρια. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου μειώθηκε 1,18 δολ. ή 1,3%, όντας στα 87,90 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε 3,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα