Αγορές

Κέρδη πάνω από 1,5% στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η αισιοδοξία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας προσέφερε περαιτέρω στήριξη στο κλίμα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς h επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς τον Φεβρουάριο χάρη στην αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα του δημοσιεύθηκε σήμερα, αν και η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε έλλειψη πρώτων υλών και άνοδο στο κόστος παραγωγής. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit, κατέγραψε άλμα σε υψηλό τριών ετών στις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 54,8 τον Ιανουάριο, πάνω από την αρχική εκτίμηση για 57,7 μονάδες, αποτελώντας μια από τις υψηλότερες τιμές στην 20ετή ιστορία του δείκτη. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και θεωρείται καλός οδηγός για την πορεία της οικονομίας σκαρφάλωσε στις 57,6 μονάδες από τις 54,6, αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Oι ελλείψεις επέτρεψαν στους προμηθευτές να αυξήσουν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Ο δείκτης τιμών πρώτων υλών ανέκαμψε στις 73,9 από τις 68,3 μονάδες.

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, την Παρασκευή, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, λόγω του μεγάλου πακέτου μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και του εκ νέου ‘ανοίγματος’ της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να στρέψει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ελαφρώς βελτιωμένη - αν και ακόμη σε αρνητικά επίπεδα - ήταν η εικόνα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού έφθασε στο -2,3 από -7,7. Ο δείκτης που αφορά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση, ανέβηκε από 15,1 τον Ιανουάριο στο 37 τον Φεβρουάριο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις αρχές του Μαρτίου και η διανομή να ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη του Μαρτίου ή τις αρχές του Απριλίου.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 412.57 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 1.87%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,707.45 μονάδες, με κέρδη 1.95%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,586.7 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.59%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,012.35 μονάδες, με άλμα 1.64%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,792.79 μονάδες, ενισχύθηκε 1.57%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,257.5 μονάδες, με άνοδο 1.79%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,377 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.85%.