Αγορές

Κέρδη κοντά στο 3% για τις αγορές στην Ευρώπη


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, λαμβάνοντας ώθηση από τις χθεσινές αποφάσεις της Fed, οι οποίες γύρισαν το κλίμα στη Wall Street.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ανακοινώθηκε πρόγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για αγορά εταιρικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων στον τομέα των υποδομών, για να σπρώξουν την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, θα τροποποιήσουν τις απαγορεύσεις κατά των αμερικανικών εταιριών που συνεργάζονται με την κινεζική Huawei ώστε να επιτρέψουν τη συνεργασία τους για τον καθορισμό των προδιαγραφών της επόμενης γενιάς των δικτύων 5G.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φάμπιο Πανέτα, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει επειγόντως για το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να βοηθήσει την περιοχή να αντεπεξέλθει στην προκληθείσα, από την πανδημία, οικονομική κρίση.

Στη Γερμανία, κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Μάιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 51,0 τον Μάιο.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των μισθωτών που εργάζεται σε βρετανικές επιχειρήσεις μειώθηκε πάνω από 600.000 τον Απρίλιο και τον Μάιο καθώς το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού έπληξε την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν χθες «να δώσουν νέα ώθηση» στις διαπραγματεύσεις για την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ορίζει με μεγάλη φιλοδοξία ως στόχο την διαμόρφωση του πλαισίου μίας συμφωνίας ήδη από τον Ιούλιο.

Ο αριθμός των ιταλικών οικογενειών που ζουν στην απόλυτη φτώχεια μειώθηκε το 2019 ύστερα από τέσσερα συνεχή έτη αύξησης, αν και συνεχίζει να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για τον λιγότερο ανεπτυγμένο Νότο. Περίπου 4,6 εκατ. άνθρωποι, ή το 7,7% του πληθυσμού, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, δηλαδή δεν μπορούν να προμηθευθούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για να αποφύγουν σοβαρές μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT.

Η ελβετική οικονομία μπορεί να χάσει πάνω από 100 δισεκ. δολάρια σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αναμένει το φετινό ΑΕΠ να διαμορφωθεί γύρω στα 652 δισεκ. ελβετικά φράγκα (687,26 δισεκ. δολάρια), συγκριτικά με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 712 δισεκ. φράγκα. Για το 2021, αναμένει το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στα 688 δισεκ. φράγκα, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για 725 δισεκ. φράγκα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το πακέτο χορηγήσεων για εταιρίες που χρειάζονται ρευστότητα στο 1 τρισεκ. δολάρια από τα 700 δισ. δολάρια. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, εμμένοντας στην άποψή της ότι η ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 363.35 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 2.91%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,240.95 μονάδες, με κέρδη 3.33%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6,244.8 μονάδες, ανεβαίνοντας 2.97%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,300.55 μονάδες, με άλμα 3.27%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,952.46 μονάδες ενισχύθηκε κατά 2.84%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 19,626.5 μονάδες, με άνοδο 3.46%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,494 μονάδες, αυξανόμενος κατά 3.23%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις