Αγορές

Κέρδη και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με ώθηση από τα στοιχεία για την ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης, αφού ο επίσημος δείκτης  αυξήθηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο από το ιστορικά χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, παρά το γεγονός πως υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν κατά 0,7% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι ήδη απαισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 0,8%. Τον Φεβρουάριο οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο κατά 1,2%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στις τιμές Ενέργειας που ήταν 3,1% χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο και 4,3% πιο κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και των άλλων ευμετάβλητων προϊόντων, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% τον Μάρτιο, από 1,2% τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, σε επιστολή του. «Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε. «Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε. Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου –γνωστού ως «κορονο-ομολόγου»-- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης. Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν χώρες με υψηλό χρέος στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, αλλά τη λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης –του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)—που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Σεντένο δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία στη Μ. Βρετανία έτρεξε 1,1% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 318.02 μονάδες, κινούμενος ανοδικά σχεδόν 1%. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,788.55 μονάδες, με κέρδη 0.83%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε στις 5,666.4 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.85%.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 9,942 μονάδες, με άλμα 1.28%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,396.12 μονάδες, ενισχύθηκε 0.4%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 17,114.5 μονάδες, με άνοδο 1.43%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,878.35 μονάδες, αυξανόμενος κατά 3.28%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις