Αγορές

Κέρδη και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τη χθεσινή αντίδραση και κούρσα των δεικτών που ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 9%.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς στο χθεσινό Eurogroup, ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη χρήση προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), που θα προσφέρουν πρόσθετη γραμμή άμυνας για το ευρώ και θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για την προστασία από την κρίση σε εξέλιξη που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Το ύψος της πιστωτικής γραμμής θα ανέρχεται κατ’ αρχήν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα τη ζητήσει. 

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Επίσης, η Γερμανία μπλόκαρε την πρόταση για τα ομόλογα κορονοϊού, με τα οποία συμφωνεί και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι  θα πρόσφεραν πολύτιμες «ανάσες» σε αρκετές χώρες.

Στη Γερμανία, κατά τη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου αποφάσίστηκε άρση του «φρένου χρέους» και έγκριση νέου  δανεισμού ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενάντια στην πανδημία.

Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το «ιστορικό» σχέδιο, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 313.02 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 2.97%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,804.55 μονάδες, με κέρδη 2.6%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε στις 5,693.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 4.26%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 9,876 μονάδες, με άλμα 1.34%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,432.3  μονάδες, ενισχύθηκε 4.47%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 17,332.5 μονάδες, με άνοδο 2.48%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,995.09 μονάδες, αυξανόμενος κατά 3.65%.