Αγορές

Κέρδη και σήμερα στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, με τις κάλπες στη Βρετανία να είναι ανοικτές και τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ιστορική νίκη για το Εργατικό Κόμμα. Οι αγορές αναμένουν να δουν πόσο αυξημένη θα είναι η πλειοψηφία που μπορεί να συγκεντρώσει το Εργατικό Κόμμα.

Πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ακόμη δύο εφέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Bloomberg. «Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω μειώσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του. «Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Είμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμα κι αν έχουμε δύο ακόμη περικοπές εφέτος».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερερμηνεύει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες. «Ναι, είναι πάνω από 2% - αλλά τα βιομηχανικά προϊόντα είναι κάτω από το 2%», δήλωσε την Τετάρτη στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Και αν αφαιρέσουμε τις επιδράσεις της βάσης σύγκρισης, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό». Αναφερόμενος στην αναταραχή στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τόνισε, σε διάλεξη στη Νάπολη, ότι «αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο είναι ο πληθωρισμός», επειδή «η ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές εξαρτάται από τις νομισματικές συνθήκες». «Αυτό μας φέρνει πίσω στο γιατί εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμα πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%», είπε. Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του μήνα θα επικεντρωθεί στην «οικονομική πλευρά», σύμφωνα με τον ίδιο. «Ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος είναι ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά με υψηλούς μισθούς», υπογράμμισε ο Λέιν και συμπλήρωσε πως «οι αυξήσεις στους μισθούς θα φαίνονται πιο φυσιολογικές».

Σήμερα η Wall Street είναι κλειστή εξαιτίας της αργίας της Ημέρας Ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 517.69 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.59%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,987.95 μονάδες, με κέρδη 0.45%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 8,238.84 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.83%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 18,453.95 μονάδες, με άνοδο 0.40%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,695.78 μονάδες, ενισχύθηκε 0.83%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 34,096 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.74%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 11,065.41 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβήτος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα