Αγορές

Κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση στη Wall Street


Με άνοδο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στην πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας.

Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν πολύ καλά».

Εξάλλου, την επιθυμία του για χαμηλότερα επιτόκια εξέφρασε για πολλοστή φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας πως θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία, αν η κεντρική τράπεζα μείωνε το επιτόκιο σε μηδενικά επίπεδα.

«Τα νούμερα της οικονομίας δείχνουν πραγματικά καλά. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχα μακροχρόνια μηδενικά επιτόκια όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί για τα γρήγορα αυξανόμενα ομαλοποιημένα επιτόκια που έχω σήμερα. Αυτό θα ήταν τόσο εύκολο! Και πάλι όμως οι αγορές έχουν ανέβει πολύ μετά τις εκλογές του 2016» έγραψε ο κ. Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα και την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών για την άρση του αδιεξόδου που έχει υποχρεώσει στο μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ ομιλία για την ασφάλεια των συνόρων και το τείχος με το Μεξικό.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης διολίσθησε σε χαμηλό 14 μηνών στις 104,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 104,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στις 6,9 εκατ. τον Νοέμβριο από 7,13 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο, αν και οι ανοιχτές θέσεις συνεχίζουν να ξεπερνούν τον αριθμό των ανέργων που φτάνουν τα 6 εκατ. σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Τελικά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 23.787,45 μονάδες, αυξημένος κατά 256,1 μονάδες ή +1,09%.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε άνοδο 73,53 μονάδων (+1,08%) και έκλεισε στις 6.897 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.574,41 μονάδες, με κέρδη 24,72 μονάδων ή +0,97%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon να ενισχύεται κατά 1,66%, την Apple να καταγράφει κέρδη 1,91% και το Facebook να σημειώνει άνοδο 3,2%.

Πιέσεις ωστόσο δέχθηκαν οι τράπεζες, με τη Morgan Stanley να υποχωρεί κατά 0,6%, την JP Morgan να σημειώνει πτώση 0,1%, την Bank of America να καταγράφει απώλειες 0,23% και τη Citigroup να διαπραγματεύεται στο -0,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε για έβδομη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 2,6% στα 49,78 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1439 δολ. από 1,1476 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,7%.