Πολιτική

Κεραμέως στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας στη Γενεύη: Οι τρεις βασικοί τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η Ελλάδα


Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην 113η Ολομέλεια της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας στη Γενεύη στις 10 Ιουνίου, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, κ. Νίκο Μηλαπίδη.

Στην ομιλία της, η Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εστιάζει τις προσπάθειές της σε τρεις βασικούς τομείς:

1. Περαιτέρω μείωση της ανεργίας με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 53% από το 2019, φτάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε γυναίκες, νέους και άτομα με αναπηρία.

Για τους νέους, εφαρμόζονται στοχευμένες πολιτικές όπως οι Ημέρες Καριέρας, η ενίσχυση των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας και επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης που παρέχουν κίνητρα στους εργοδότες για πρόσληψη και εκπαίδευση, ειδικά όσων δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία.

Όσον αφορά τις γυναίκες, έχουν εισαχθεί πολιτικές για την αύξηση της απασχόλησής τους, όπως η επέκταση της άδειας μητρότητας και των επιδομάτων από 6 σε 9 μήνες, η δυνατότητα μεταφοράς έως 7 μηνών άδειας μητρότητας στους πατέρες, και η πρόβλεψη άδειας πατρότητας μετ' αποδοχών.

Για τα άτομα με αναπηρία, υπογραμμίστηκε η ανάγκη διασφάλισης της εργασιακής τους δυνατότητας. Έχουν δοθεί δυνατότητες λήψης συντάξεων αναπηρίας χωρίς διακοπή απασχόλησης και εφαρμόζονται επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης για τη διευκόλυνση της ένταξής τους στην αγορά.

2. Προστασία δικαιωμάτων εργαζομένων και βελτίωση συνθηκών εργασίας

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι σαρώνουν έναν μοναδικό QR κωδικό κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τους, καταγράφοντας με ακρίβεια τον χρόνο απασχόλησης. Αυτή η πολιτική απλοποιεί τις διαδικασίες επαλήθευσης, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας.

3. Προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικού διαλόγου

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι ο τριμερής κοινωνικός διάλογος (εργαζόμενοι, εργοδότες, κυβερνήσεις) είναι κλειδί για την επίτευξη ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για ένα εθνικό σχέδιο δράσης που στοχεύει στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στόχος είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας, των διαδικασιών και της κουλτούρας για τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την άνθηση του κοινωνικού διαλόγου και την υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων.

Τέλος, η Υπουργός ενημέρωσε τη Συνδιάσκεψη για την πρόοδο της ελληνικής Κυβέρνησης στην κύρωση πρωτοκόλλων και συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), όπως η Σύμβαση 155 και η Σύμβαση 191 για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Προανήγγειλε μάλιστα την ενσωμάτωσή τους σε νομοσχέδιο με σημαντικές διατάξεις για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Συναντήσεις στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, η Υπουργός, συνοδευόμενη από τον κ. Μηλαπίδη και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Πρέσβη κ. Ιωάννη Γκίκα, συναντήθηκε με τον Επικεφαλής της ΔΟΕ, Gilbert Houngbo, καθώς και με την Αν. Γενική Διευθύντρια της Οργάνωσης, Manuela Tomei, αρμόδια για θέματα Διακυβέρνησης, Δικαιωμάτων και Διαλόγου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις