Με Άποψη

Κεντροαριστερά: Την πήρε το Ποτάμι…


Εντός και επί τα αυτά το ΚΙΝΑΛ –Απομακρύνεται η προοπτική ενιαίου φορέα – Οι δύσκολες ισορροπίες με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Έναν νέο κύκλο διεργασιών στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πυροδοτεί η αποχώρηση του Ποταμιού από το νεοπαγές Κίνημα Αλλαγής, η οποία φαίνεται να βάζει «ταφόπλακα» σε σχέδια και φιλοδοξίες για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, ικανού να αντιπαρατεθεί πολιτικά και εκλογικά στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας.

Η κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνιο  σ΄αυτόν τον χώρο φαίνεται ότι θα συνεχισθεί, προκαλώντας ανατροπές, προσπάθειες συσπείρωσης και  πρωτοβουλίες που θα οδηγούν σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει για τη συγκρότηση  ισχυρού πόλου που θα μπορούσε να προσελκύσει, να συνενώσει και να ομογενοποιήσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της κατακερματισμένης «ΠΑΣΟΚογενούς» κεντροαριστεράς.

Η αποχώρηση του Ποταμιού ενισχύει την εκτίμηση ότι και το ΚΙΝΑΛ είναι ένα θνησιγενές σχήμα χωρίς σπουδαίες προοπτικές, μια ανεπιτυχής προσπάθεια  αναστήλωσης του παλιού ΠΑΣΟΚ με «ανακυκλωμένα» πολιτικά υλικά.

Η αναστήλωση του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη πολλοί επιχαίρουν  για το διαζύγιο με το Ποτάμι, εκτιμώντας ότι η παρουσία των «φιλελεύθερων μεταρρυθμιστών» του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΚΙΝΑΛ νόθευε τον χαρακτήρα του νέου φορέα, έδινε λάθος πολιτικό στίγμα και θα αποτελούσε τροχοπέδη στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το Ποτάμι δεν πρόσθετε κάποιο σοβαρό ποσοστό στην εκλογική – προς το παρόν δημοσκοπική - δύναμη του ενιαίου σχήματος, καθώς οι ψηφοφόροι του έχουν ήδη διαρρεύσει κατά μεγάλο μέρος προς τη ΝΔ, ή στρέφονται ούτως ή άλλως προς το Κίνημα Αλλαγής, μη έχοντας άλλες επιλογές.

Όμως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά βρίσκουν ευκαιρία να της χρεώσουν  μία ακόμη επιτυχία και λάθος χειρισμούς, που ναρκοθετούν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς υπό την ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ.  Η εσωκομματική αμφισβήτηση θα προσλάβει εντονότερο χαρακτήρα τους επόμενους μήνες, αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν αποδυνάμωση της πολιτικής επιρροής και της εκλογικής δύναμης του ΚΙΝΑΛ.

Ποτάμι χωρίς κοίτη

Ερωτηματικό παραμένει προς το παρόν η περαιτέρω πορεία του Ποταμιού, που επέλεξε να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, για να μην «πνιγεί» και αφομοιωθεί σε έναν ΠΑΣΟΚοκρατούμενο πολιτικό σχηματισμό, όπου θα είχε ρόλο «νεροκουβαλητή» ή/και εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη παραμένει χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα και στρατηγική, αδυνατώντας ακόμη να καθορίσει τη θέση του μέσα στο πολιτικό φάσμα – πέραν του ότι κινείται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θα το επιχειρήσει στο συνέδριο που προαναγγέλθηκε για τον Οκτώβριο.

Μέχρι τότε όμως πολλά θ’ αλλάξουν στην πολιτική σκηνή – και ασφαλώς μέσα στο Ποτάμι. Οι βουλευτές του και η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από το ΚΙΝΑΛ.  Πέραν αυτού όμως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς τις βασικές επιλογές, τη στρατηγική συμμαχιών-συνεργασιών και τον προσανατολισμό του κόμματος.

Οι περισσότεροι βουλευτές και τα ανώτερα στελέχη του κόμματος  προσανατολίζονται σε επιλογές που θα τοποθετούσαν το Ποτάμι  στα αριστερά του ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και των άλλων της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ. Προτιμούν επίσης να κρατήσουν διαύλους συνεννόησης και ανοιχτές γέφυρες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, ελάχιστοι βουλευτές (Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός)  και μια μικρή ομάδα στελεχών προτιμούν για το Ποτάμι μια πολιτική ταυτότητα «φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή», που θα το έφερνε πιο κοντά στη ΝΔ, στα δεξιά του ΠΑΣΟΚογενούς ΚΙΝΑΛ.

Δύσκολη συνύπαρξη

Και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις απόψεις τους στις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν σύντομα  για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Η μάχη θα είναι σκληρή και οι εσωτερικές συγκρούσεις θα υποδαυλίζονται με κινήσεις και παρεμβάσεις των κομμάτων που θα προσπαθούν να αλιεύσουν στην συρρικνωμένη δεξαμενή κοινοβουλευτικών ψήφων του Ποταμιού.

Η στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Ποτάμι θα υπαγορεύεται από τους διττούς – και αλληλοαναιρούμενους – στόχους τους:

• Αφ’ ενός επιδιώκουν να προσελκύσουν τώρα βουλευτές του Ποταμιού και να κερδίσουν μελλοντικά ψήφους  από την ισχνή εκλογική του βάση

• Αφ’ ετέρου όμως θα ήθελαν να δουν το Ποτάμι να ξαναμπαίνει στη Βουλή, υπολογίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει στήριγμα και σύμμαχο σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας

Χ. Νιάκας

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα